4 ideje, kako praznovati malčkov rojstni dan

4 ideje, kako praznovati malčkov rojstni dan

Za otrokov rojstni dan seveda priredimo praznovanje z domačimi in prijatelji, ampak poseben pa je zame točno tisti dan, ko imata Ema ali Tine rojstni dan. Običajno se že par dni prej spominjam zadnjih dni pred porodom, ko sem nestrpno čakala, kateri dan bo tisti D dan. Rojstni dan je običajno dan, ko se slavi novo življenje, to, da smo se sploh rodili na ta svet in v centru pozornosti je slavljenec. Tako je povsem prav, to je njegov dan. Vseeno pa je to tudi velik dan za starše. Ko sta se rodila moja otroka, sem se rodila tudi jaz – kot mama. In zato želim, da smo točno na rojstni dan mojega otroka skupaj le mi štirje: mož, otroka in jaz. Da je to dan za slavje nas kot družine, saj sva z rojstvom Eme iz para postala družina. In to želim proslaviti! To želim dati visoko na prvo mesto, saj to ni nekaj samoumevnega in danega vsakomur. Sama sem si to želela in hvaležna sem, da sem tudi dobila. Da to še imam, čeprav se vsak dan srečujem z izzivi materinstva.

No, zdaj sem čisto zamorila, ampak tako razmišljam. Tako čutim. In kot vemo, je takole: kar mislimo, občutimo in na podlagi tega, kar čutimo, se odzivamo. 😉 Kakšen je torej odziv na moje misli, mojo hvaležnost, ljubezen, ki jo čutim do svoje družine, sreče, ki jo občutim? Na rojstni dan vedno nekam gremo! 🙂 Vzamemo si čas in prej načrtujemo (beri jaz izberem :D), kam bi lahko šli, da bi ta dan preživeli čim bolj povezano. V prvi vrsti seveda gledam na to, da je to nekaj, kar je všeč slavljencu, da je dokaj blizu (sploh če je rojstni dan med tednom), da ustreza vremenskim razmeram in še čemu. Zadnji dve leti npr. zdravju.

KOPANJE

Moja prva misel za praznovanje je bila voda! Sama jo obožujem, všeč mi je ta občutek, ko se voda dotika moje kože. Med plavanjem se počutim lahkotno in svobodno. Prijetno mi je. Prepričana sem, da se podobno počutijo tudi otroci, zato se mi zdi kopanje dobra izbira za praznovanje otrokovega rojstnega dne. Tako smo šli za Emin prvi rojstni dan na kopanje v bližnje terme, prav tako pa smo podaljšan vikend v termah načrtovali za Tinetov prvi rojstni dan. Zaradi bolezni smo morali sicer oddih malo zamakniti, a smo ga vseeno izvedli in se imeli zelo lepo. Običajno na počitnice ne hodimo sami, tokrat pa smo šli mislim da celo prvič sami kot družina in je bilo zato še toliko bolj posebno. Tudi za Tinetov drugi rojstni dan smo mislili iti malo čofotat, a je spet vmes prišla bolezen in smo na koncu čofotali le v domači banji.

OBISK KMETIJE

Moja druga misel, ko sem razmišljala, kaj bi res razveselilo našega fanta za njegov rojstni dan, je bila kmetija. Traktorji, prikolice, kosilnice, orodje, po možnosti še kakšen bager, balirka, pajek itd. Samo, da dela brum brum! 🙂 Vse lepo in prav, ampak Tine se skoraj vsak dan z atijem odpravi ven in vse to doživi že na domačem dvorišču in v bližnji okolici. Sicer pa bi bila to zagotovo dobra izbira in če bi bile na kmetiji, ki bi jo izbrali za obisk še kakšne živali, še toliko bolje. Tako smo že obiskali kmetijo Smolej-Uric v Planini pod Golico, kjer smo videli, kako poteka delo na kmetiji, otroci tam lahko sami spečejo kruh ali pomagajo pri skrbi za živali. Po Sloveniji je več takih kmetij, kamor lahko pridemo kot obiskovalci in si pogledamo, kako poteka življenje na kmetiji in se z kakšno uro ali dan v aktivnosti na kmetiji tudi vključimo. Če tega otrok ne vidi vsak dan že doma ali pri kakšnih sorodnikih, je to zagotovo zanimivo doživetje.

OBISK ŽIVALSKEGA VRTA

Verjetno se skoraj vsi otroci razveselijo, če lahko vidijo živali, jih mogoče še pobožajo ali hranijo. Obisk živalskega vrta je zato dobra ideja za praznovanje rojstnega dne. V ljubljanskem živalskem vrtu imajo tudi otroška igrala, trampolin, vlakec in bagra. Spomnim se tudi odličnih tortic, ki jih tam res ne bi pričakovala. Kadar smo obiskali živalski vrt, smo imeli kar celodnevni izlet, vzeli smo si dovolj časa, da si v miru ogledamo živali in pri tem nismo hiteli niti nismo imeli začrtane poti. Sledili smo navdihu (beri otrokoma :)) in veliko časa namenili opazovanju živali, največ opicam, slonu, morskemu levu, surikatam, žirafam in tigru. Ponavadi smo imeli s seboj voziček, saj je bilo tako premikanje po živalskem vrtu enostavneje, prav tako pa smo lahko imeli s seboj vse, kar smo potrebovali ali bi utegnili potrebovati.

Najbolj znan slovenski živalski vrt pa je seveda le ena opcija, obiščemo lahko tudi živalske vrtove v tujini (npr. živalski vrt v Zagrebu) ali pa manjše živalske vrtove in druge tematske parke, kot je recimo v Slovenskih Konjicah ali v Roseggu v Avstriji.

OBISK OTROŠKEGA PARKA

In kam smo na koncu dejansko šli za Tinetov drugi rojstni dan? Obiskali smo največji otroški park v Sloveniji, kar je še ena ideja, kako praznovati malčkov rojstni dan, sploh v deževnih in hladnejših dneh. O tem, kako smo se tam imeli, pa v naslednji objavi. 😉

Komentarji