4-letnik: 7 predlogov za (DIY) darila

4-letnik: 7 predlogov za (DIY) darila

Naša Ema je praznovala že 4. rojstni dan. Kar nekaj časa sem premišljevala, kaj ji podariti, da ji z darilom pokaževa, da nama pomeni ogromno, obenem pa da bo imelo ne le pomen, pač pa tudi uporabno vrednost in ne bo le še ena izmed igrač, ki jih pač imamo in so marsikdaj same sebi namen.

Pri izbiri darila se mi zdi pomembno, da je to uporabno. In da ga po možnosti vsaj delno naredim sama, saj se mi zdi, da mu tako vdahnem dušo. Upoštevati skušam tudi želje obdarjenca, pri čemer mislim na tiste prave, ne 5 minut trajajoče, navdahnjene po listanju zadnjega kataloga znanih otroških trgovin.

Kaj torej podariti 4-letniku? Tole so moji predlogi:

  • lupa, kozarec za opazovanje žužkov, žepna knjižica o travniških rastlinah in živalih: lupo sem Emi kupila v Mladinski knjigi, kjer imajo res take luštne otroške, sicer pa sem jih videla tudi na pošti, v Müllerju in podobnih trgovinah, kjer se dobi običajne lupe, te v MK imajo pa res simpatičnen vzorec. Kozarec za opazovanje žužkov se sicer tudi kupi in ima že vgrajeno lupo, a se mi zdi popolnoma ok tudi kozarec od kumaric ali marmelade. 😉 Dodamo še knjižico, v kateri so fotografije rastline in živali, ki jih bo mali raziskovalec srečal na travniku. Zdi se mi pomembno, da so v knjižici fotografije in ne ilustracije, saj bo tako precej lažje našel pravo rastlino ali žival.

Z lupo se bolje vidi. 🙂
Po fotografiji v žepni knjižici o metuljih smo ugotavljali, kako se reče tistim, ki nam jih je uspelo ujeti.
Kateri metulj je to?

  • knjiga – zgodbe, pesmi ali slikopisi: knjiga s kakovostno vsebino in ilustracijami je vedno lepo darilo. Letos sem se odločila za nakup slikopisov, ki so se Emi prikupili v Zmajčku.
  • sestavljanka – kupljena ali DIY: sestavljanke se mi zdijo vedno fajne, je pa res, da bi se lahko razgovorila o motivu, upodobljenem na njih. 🙂 Super se mi zdijo fotografije živali ali kakšna luštna ilustracija. Po slednji sem tudi sama izdelala sestavljanko (glej malo nižje). Manj sem navdušena nad motivi raznih superjunakov in drugih likov iz risank.
DIY sestavljanka iz starega koledarja s čudovitimi ilustracijami
  • praskanka: še eno DIY darilo za 4-letnika. Star koledar ali darilno vrečko, ki ima gladko površino, premažemo z debelo plastjo mešanice jajčnega rumenjaka in črne tempere. Pustimo, da se dobro posuši. Na hrbtno stran prilepimo nabodalo, s katerim bo obdarjenec lahko praskal. Da ne bo praskanka popraskana že, ko jo bomo podarili, jo vstavimo med 2 lista papirja, zalepljena s selotejpom, da dobimo preprosto mapico, ki bo praskanko zaščitila.
DIY praskanka
  • mehurčki in krede se mi zdijo vedno dobrodošli, zanimivi pa so tudi baloni, ki lahko služijo za okrasitev ali igro – otrok se lahko igra sam tako, da balon odbija, da ne pade na tla, lahko si ga z nekom podaja. Dodamo lahko še loparčke (tiste za pinkponk ali DIY iz papirnatih krožnikov ali kosa kartona, ki jih lepo pobarvamo z akrili in dodamo še ročaj iz kartona)
  • naročnina na revijo, članarina za knjižnico, vstopnica za gledališko predstavo ali živalski/botanični (kamor otroka tudi osebno peljemo ;))
  • povabilo na počitnice – lahko gre samo za krajši obisk ali izlet na morje, morda pohod v hribe, lahko pa vse skupaj traja nekaj dni in za posebno doživetje obdarjenec še prespi pri nas.

 

DIY sestavljanka:

Izbran motiv (uporabila sem star koledar) po hrbtni strani po celotni površini natančno premažemo z lepilom v stiku. Nanj nalepimo tršo podlago, dobro pogladimo in pustimo, da se posuši. Preverimo, da je na robovih lepilo res dobro prijelo in po potrebi popravimo.

Nato s škarjami osnovo za našo sestavljanko razrežemo na poljubno število kosov. Za 4-letnike sem sestavljanke razrezala na 6 neenakomernih delov.

Tako, zdaj imamo idejo, kaj podariti 4-letniku. Kako pa to darilo tudi enostavno in lično zaviti? Tukaj je nekaj idej:

Komentarji