7 iger s kostanji za dojenčke in malčke

7 iger s kostanji za dojenčke in malčke

Jesen je radodarna z naravnim materialom, ki ga lahko uporabimo za igro. Mi smo med sprehodi nabrali divji kostanj – to je bila v bistvu že prva aktivnost. Doma smo spontano odkrili še 7 iger s kostanji, s katerimi sta se zaposlila tako 11-mesečnik kot 4-letnica.

PRANJE KOSTANJA

Ker sem vedela, da bo Tine kostanj nosil v usta, smo ga morali najprej oprati, saj se je nekaterih držala zemlja. Ob prihodu domov smo kostanje dali v lavor – Tine se jim je pridružil. 🙂

Potem smo lavor dali v banjo in vanj natočili vodo. Otrokoma sem dala kuhalnico in veliko žlico, s katerima sta mešala kostanje v vodi in jih tako očistila.

Ven smo jih pobrali tako, da smo jih lovili v cedilo. Čez noč smo jih pustili na brisači, da so se posušili.

PROSTA IGRA S KOSTANJI

Naslednji dan se je Tine rad igral s kostanji, ki sem mu jih ponudila v večji plastični posodi. Zraven sem mu dala še žlico in zajemalko ter še kovinsko posodo za piškote, v kateri so kostanji ustvarjali drugačen zvok kot v plastični. Sam je nekje v omari našel še podstavek za sladoledne lučke v oblili rumene zvezde in ga vključil v igro. Kostanje je mešal z roko, jih metal iz posode, prelagal v kovinsko posodo in nazaj v plastično, seveda tudi po tleh … Z zajemalko in žlico se ni kaj dosti igral.

DOMIŠLJIJSKI PIŠKOTI IZ PLASTELINA IN KOSTANJEV

Emi sem ponudila plastelin, fižol, čičeriko, želode, lupine pistacij in kostanje. Po svoji domišljiji je izdelala različne piškotke.

DOMIŠLJIJSKI KOLAČKI ALI BONBONI IZ KOSTANJEV

Druga podobna igra je peka kostanjevih kolačkov. Ema je v papirčke za pralineje polagala kostanje, ki so predstavljali kolačke ali čokoladne bonbone, okrasila pa jih je s fižolom, čičeriko, lupinami pistacij … Seveda jih je bilo treba tudi speči – zlagala jih je v škatlo, ki ji je služila kot pečica.

ZLAGANJE KOSTANJEV V JAJČNO EMBALAŽO

Vedela sem, da se bo Tine tudi želel igrati s kostanji, ko bo videl sestrico. Njemu sem zato ponudila samo kostanje, brez zanj lahko nevarnega drobnega materiala. Ponudila sem mu še embalažo od jajc, v katero je po svoje zlagal kostanje, jih stresal ven, prekladal sem in tja …

CILJANJE ŠKATLE Z VIŠINE

Ta igra je nastala čisto spontano, ko sem pometala hrano, ki je pristala na tleh med Tinetovim hranjenjem. Med pometanjem je dobrodošlo, da ne lazi po tleh in mi smeti sproti raznaša. 🙂 Zato sem ga še malo pustila v stolčku za hranjenje, jaz pa sem hitela pometat, dokler bi mu bilo še zabavno samo opazovati. 🙂 To seveda ni trajalo (dovolj) dolgo, zato sem improvizirala in mu pod stolček postavila odprto škatlo, na mizo pa sem mu dala nekaj kostanjev. Takoj je z njimi začel ciljati škatlo! 🙂 Najprej je vrgel vsakega posebej in opazoval, kam pade, potem že več skupaj, nato še embalažo od skute, v kateri so bili kostanji. Z mize jih je potiskal tudi z žlico in čopičem. Skratka, pomesti mi je uspelo, kostanje sem pa vmes pobrala vsaj 10x in na koncu so bili po celi kuhinji. 😀 Ampak je vidno užival, ta igra je bila namreč drugačna od običajnih.

RISANJE NA KOSTANJE S FLOMASTRI

Ema je z alkoholnimi flomastri kostanjem narisala obraz in jih tako spremenila v škratke. Prav lahko bi živeli v eni izmed takih hišk. 🙂

Kako se pa vi igrate s kostanji?

Komentarji