8-mesečnik: DIY busy board

8-mesečnik: DIY busy board

Pri 8 mesecih je dojenček že pravi Krištof Kolumb, ki preplazi celo stanovanje in na poti odkrije tooooliko novih zanimivih stvari. Naš raziskovalec je npr. odkril pomivalni stroj (od znotraj! :D), stopnice, balkon, bide (v katerega mu je tudi uspelo splezati) … Igrače mu sploh niso tako zanimive kot njihova ovojnina, nadvse navdušen pa je nad napeljavo pri radiatorju, daljincem za TV, tipkovnico prenosnika, miško, okvirom balkonskih vrat … Zanj je torej popolna igrača DIY busy board! 🙂

Busy boardu bi lahko rekli raziskovalna plošča, saj je to pravzaprav lesena plošča, na katero so pritrjene različne ključavnice, stikala, zapahi, obešalniki, koleščka … skratka vse, kar mali prstki tako radi raziskujejo, tukaj pa imajo vse na enem mestu, na dosegu rok, čisto in varno za njih. Busy boarda ni težko izdelati (kljub temu pa sva za izvedbo ideje rabila kar 4 leta, bil je namreč v planu že za Emo, ko je bila dojenčica, pa nekako nikoli ni prišlo do realizacije). Mi smo se projekta lotili tako, da smo šli v nekaj trgovin, kjer prodajajo pohištveno okovje, se sprehodili med policami in pregledali ponudbo. Med obilo te smo izbrali najprimernejše elemente za naš busy board.

Kupili smo

 • več različnih zapahov
 • ročaj za predal
 • kolesce
 • obešalnik
 • klavirske tečaje
 • (lesene deščice za vratca je ati izdelal iz lesa, ki smo ga že imeli doma, potreboval je še nekaj vijakov in seveda primerno orodje – vrtalni stroj, žago in brusni papir).

Za vse skupaj smo odšteli okoli 25 eur. Desko je naš ati poiskal kar v domači delavnici, kjer je tudi pritrdil elemente nanjo. Za zapahe je iz druge lesene deske odrezal še po 2 manjši ploščici, na kateri je potem pritrdil oba dela zapaha, na eno ploščico pa je pritrdil klavirski tečaj, da so nastala nekakšna vratca. Ko bo Tinetu uspelo zapah odpreti, bo lahko ta vratca odprl. Za zdaj pod njimi ne bo ničesar, kasneje bom sem namestila fotografijo. Predvidevam namreč, da bo vse skupaj naštudiral v kakšnem tednu in bo tako treba vsake toliko busy board malo dopolniti, da mu bo bolj zanimiv. 🙂 Za izdelavo lesenih vratc je potreboval žago, pobrusil pa jih je z brusnim papirjem, da so robovi zaobljeni in gladki.

Kasneje bomo na busy board namestili še:

 • fotografije pod vratca
 • stikala
 • star mobitel ali kalkulator (pri tem bomo pozorni, da se tipk ne da odstraniti, da kakšne ne poje ;))
 • abakus
 • lesene obročke, ki jih bo lahko nataknil na obešalnik
 • pa še kaj, moja želja je svetilka na baterije, ki se prižge na dotik ali z enostavnim stikalom. 🙂

Mož je uporabil iverno ploščo velikosti 80 x 50 cm. K radiatorju v dojenčkov dnevni kotiček smo jo postavili, česar pa ne priporočam! Itak se je po 5 minutah igre obeh otrok (ja, busy board je sila zanimiv tudi starejšim malčkom) prevrnila, a k sreči ni nikogar močno poškodovala! Obvezno je treba busy board pritrditi na podlago! Mi smo ga na radiator pritrdili kar z mizarsko spono, ki zgleda kot dodaten element na boardu in je Tinetu ful zanimiva. 🙂

Tukaj pa si lahko pogledaš še ostale objave za DIY igrače za dojenčke po mesecih. 😉

Komentarji