Črnobel mobile za novorojenčka

Črnobel mobile za novorojenčka

Našemu Tinetu sva še pred njegovim prihodom z Emo pripravili kar nekaj črnobelih igrač – pripomočkov za stimulacijo vida. Med drugim sva izdelali črnobelo platno in črnobel mobile. Novorojenčki ne potrebujejo igrač – vse, kar rabijo, je mamino naročje. Vseeno pa so nekaj časa na dan (in na žalost tudi noč, hehe) budni in takrat začnejo opazovati svojo okolico oz. svet, v katerem so se znašli. Po rojstvu se njihov vid še razvija, zato podob ne vidijo jasno. Vidijo pa svetlo in temno, zato bo njihovo pozornost pritegnil predmet teh barv.

Prav iz tega razloga sem se odločila izdelati tudi mobile, ki bi visel nad posteljico oz. koškom (v katerem sem kot dojenčica spala tudi jaz :)), v katerem naš fant leži in počiva čez dan. Mobile je izdelan iz kartona, lepenke in volne, pobarvan pa je z akrilnimi barvami.

Za črnobel mobile sva potrebovali:

  • karton
  • lepenko
  • črno in belo akrilno barvo
  • čopič
  • časopisni papir za zaščito mize
  • lepilno pištolo
  • črno volno.

Iz kartona sem izrezala dva obroča premera 25 cm. Zlepila sem ju z lepilno pištolo. Ema ju je najprej pobarvala na eni strani z belo, na drugi s črno akrilno barvo. Ko se je prvi nanos barve posušil, je na beli podlagi naredila črn vzorec, na črni pa belega.

Iz trše lepenke sem izrezala 4 kvadratke s stranico 7 cm. Tudi te sva pobarvali na enak način.

Mimogrede sva ustvarili še nekaj črnobelih slik.

Ko so se vsi deli za črnobel mobile posušili, sem kvadratke navezala na obroč s črno volno. Mobile sem obesila na košek.

Tine ga je začel kmalu po rojstvu opazovati, a je pogled na njem zadržal zelo kratek čas. Ta se je postopno podaljševal in pri 3 tednih je že očitno opazoval, kaj visi nad njegovo betičko. 🙂 Ko je bil star 6 tednov, je črnobele vzorce opazoval strnjeno vsaj 10 minut, pri čemer je pogled premikal od mobileja do črnobelega platna.

Komentarji