Črnobelo platno za novorojenčka – DIY pripomoček za stimulacijo vida

Črnobelo platno za novorojenčka – DIY pripomoček za stimulacijo vida

Med priprave na prihod novega družinskega člana spadajo tudi dojenčkove prve igrače ali bolje pripomočki. Eden od teh je črnobelo platno za novorojenčka. In kaj to sploh je?

Gre za pripomoček, ki ga lahko preprosto in hitro izdelamo sami oz. k temu povabimo še starejše otroke, ki tako sodelujejo pri pripravi igrače za mlajšega bratca ali sestrico. Črnobelo platno je pripomoček za stimulacijo vida, saj se ta po rojstvu še razvija in dojenčki podob ne vidijo tako kot jih vidimo odrasli. Ločijo svetlobo od teme in med vsemi barvami je najbolj svetla bela, najtemnejša pa je črna. Tako ti dve barvi na začetku dobro vidijo (mamice pa jim tako rade opremimo sobico z dodatki v nežnih pastelnih odtenkih, ane? :)).

Z Emo sva tako za njenega bratca ali sestrico izdelali ta enostaven pripomoček, za katerega sva potrebovali:

  • platno (sem že kupila napeto na okvir velikosti 20 x 20 cm)
  • pleskarski selotejp
  • škarje
  • črno akrilno barvo
  • paleto
  • čopič
  • časopisni papir za zaščito mize
  • umetniško haljico

In kako sva izdelali črnobelo platno za novorojenčka?

Najprej sem na platno prilepila kose pleskarskega selotejpa, ki so tako ustvarili naključen vzorec. Pazila sem, da so bili razmaki med enim in drugim kosom vsaj 1 cm, sicer dojenček ne bo dobro videl ločnic med temnim in svetlim. Z uporabo škarij sem izrezala tudi kroge in jih prilepila.

Nato je bila na vrsti Ema. Kot vedno sva najprej pripravili prostor za ustvarjalno delo: oblekla je zaščitno umetniško haljico, čez mizo sva pogrnili časopisni papir, nanj pa postavili paleto in čopič. Seveda bi gospodična rada sama stiskala barvo, a je ful tekoča in to nalogo za zdaj še vedno opravljam jaz, ji pa dovolim, da tubo drži in mi tako pomaga.

Ko sva torej pripravili vse potrebno za delo, je s črno akrilno barvo prebarvala skoraj vso površino platna, tudi selotejp.

Platno sva pustili, da se je čez noč dobro posušilo. Naslednji dan sva se lotili zabavnega dela naloge: odstranjevanja pleskarskega selotejpa! 🙂 Kjer je ta ščitil platno pred barvo, je to namreč ostalo belo in Emi se je zdelo zanimivo odkrivati, kaj se skriva spodaj, je pa malo izgubila zanimanje, ko se je selotejp trgal in na nekaterih delih ostal prilepljen (ker se je barva tako prisušila nanj). Pri tem sem ji malo pomagala in nad izdelkom sva bili obe navdušeni.

Upam, da bo tudi naš dojenček. 🙂

Deja

Save

Komentarji