DIY igra – spomin iz zamaškov

DIY igra – spomin iz zamaškov

Spomin iz zamaškov je igra, ki jo enostavno pripravimo iz odpadnih materialov, igrajo pa se jo lahko že okoli 2 leti in pol stari malčki. Izdelava sploh ni zahtevna in lahko že v ta korak vključimo otroka. Ob tem se bo tudi učil o reciklaži oz. ponovni uporabi predmetov, kar se mi zdi zelo pomembno v današnjem, potrošniško naravnanem svetu, kjer embalaža služi izključno za transport in zaščito vsebine, v trenutku, ko ne opravlja več svojega namena, pa pristane v prepolnem zabojniku za embalažo – da raje sploh ne nadaljujem, kje je njena končna točka, ker me kar zmrazi!

Skratka, igro spomin vsi dobro poznamo, je pa to ena taka fajna igra, ki se lahko igra po pravilih, lahko pa se tudi prilagodi starostni stopnji otroka. Običajno se spomin igra tako, da so ploščice (ali v mojem primeru zamaški) obrnjeni navzdol, da se ne vidi sličice. Če je otrok še mlajši, mu bo izziv najti pare že, če bodo zamaški obrnjeni navzgor, da bo videl, kaj se skriva v vsakem. Lahko se igra sam ali v paru  s starejšo osebo (kar bo verjetno potrebno vsaj na začetku).

In zakaj sem se odločila izdelati spomin iz zamaškov? Ker malček:

  • uri spomin, koncentracijo
  • uri logično razmišljanje
  • se uči barv
  • z igro v paru uri socialne veščine
  • spoznava ponovno uporabo predmetov (reciklaža odpadkov)
  • dobi DIY darilo.

Spomin iz zamaškov sem izdelala za otroški bazar, ki je decembra 2016 potekal v vrtcu, ki ga obiskuje moja hči. Starši smo prispevali doma izdelane igrače, piškote, čajne mešanice, tekstilne izdelke, voščilnice, pogrinjke itd. Poleg spomina iz zamaškov sem prispevala še DIY igro Ribolov.

In kako sem izdelala spomin iz zamaškov? Potrebovala sem:

  • sodo število enakih zamaškov
  • barvni papir (lahko pa uporabimo bel papir in barvice/flomastre)
  • škarje ali izsekač v obliki ustrezno velikega kroga
  • lepilno pištolo.

Postopek izdelave:

Iz papirja izrežemo ali izsekamo po dva krogca enake barve. Če bomo uporabili bel papir, na vsak par krogcev narišemo barvno piko z barvicami ali flomastri.

Malček nam lahko pri tem pomaga in se obenem že igra ter razvija zanimanje za končni izdelek. 🙂
Ker sem za vrtčevski bazar izdelala kar nekaj kompletov te igre, so na fotografijah različni zamaški, a pri eni igri vedno uporabimo samo eno vrsto zamaškov!

Včasih so robovi zamaškov zelo ostri. V takem primeru jih malo pobrusimo. 😉

Prilepimo jih v zamaške. Uporabila sem lepilno pištolo, ker je res univerzalen pripomoček, ki sem ga tudi najbolj vajena, je pa res, da je treba z njim ravnati previdno, sploh če se nam okoli mota malček. 😉

Če se barva krogcev vidi skozi zamaške, jim na zunanjo stran prilepimo enake okraske.

Spomin iz zamaškov zavijemo in opremimo z navodili ter podarimo in igra se lahko prične:
otroku predstavimo igro in pravila, pri čemer so zamaški lahko obrnjeni navzdol ali navzgor.

Luštno igranje!

Deja

Save

Save

Komentarji