DIY jesenska dekoracija iz odtisov listov

DIY jesenska dekoracija iz odtisov listov

Jesen je čudovit letni čas. Povsod je toliko barv! Hoja po odpadlem listju, ki šelesti pod nogami, je tako prijetna. Letošnja jesen je bila res radodarna z lepimi, toplimi dnevi, ki smo jih seveda izkoristili za preživljanje časa na prostem. Najpogosteje smo po vrtcu ostali še malo na igrišču, ko smo imeli obiske ali mi šli kam na obisk, smo bili zunaj, otroci na igralih ali pa so se igrali po svoje, hodili pa smo tudi v gozd. Na sprehodih smo nabrali listje in tudi druge jesenske plodove, med katerimi smo bili najbolj veseli kostanja. Iz listkov pa smo izdelali jesensko dekoracijo.

Liste sva z Emo odtiskovali že v preteklosti, letos pa smo to aktivnost ponovili skupaj s Tinetom. Mislim, da je bila to ena prvih likovnih aktivnosti, ko sta oba otroka ustvarjala z likovnim materialom, ki zahteva posebno pripravo in stalno prisotnost, to so tempera barve. To mi je bil vedno izziv, saj se otrok na določeni stopnji ustvarjanja naveliča in najraje bi kar takoj stekel stran – z rokami, polnimi tempera barve (ker je seveda nekaj najboljšega pomočiti vsaj kakšen prstek v barvo ;)). Zdaj pa sta bila umetnika kar dva. Emi se da že marsikaj dopovedati in upošteva veliko navodil pa tudi navajena je že takega dela in ve, da je treba obleči posebna oblačila, zaščiti mizo, ne klatiti okoli s čopičem itd. Tine se s tem še spoznava.

Če tole bere kakšna vzgojiteljica, se ji verjetno ne zdi nič takega, ko pa sama obvlada celo skupino malih umetnikov. Vedno pravim: vsa čast vzgojiteljicam, da dnevno vlagajo toliko truda in ljubezni v vzgojo in izobraževanje naših otrok. Sama pa imam kar izziv shendlati vse, ko ustvarjamo z otrokoma. Tokrat nam je uspelo in nastala je jesenska dekoracija iz odtisov listov.

Nabrali smo različne sveže odpadle drevesne liste in jih še isti dan pobarvali. Enkrat jih nismo uporabili takoj in do drugega dne so se že zgubali in postali neprimerni za ustvarjanje na tak način oz. bi bilo vse skupaj precej težje. Liste smo barvali s tempera barvami toplih odtenkov. Ema samostojno, Tinetu sem malo pomagala. Zelo se mu je zdelo zanimivo stiskanje barv na paleto. Izziv zanj je bil s čopičem zajeti barvo in jo prenesti na list ter jo enakomerno razporediti po njem.

Vsak list smo sproti odtisnili na trši papir bež barve. Obema se je zdelo zanimivo, ko smo list dvignili in opazovali, kaj je nastalo.

Počakali smo, da so se odtisi posušili. Potem sva jih z Emo izrezali. Po dva in dva podobna sva zlepili skupaj s hrbtno stranjo, skoznje naredili luknjico in jih obesili na vrvico. Z jesenskimi listki smo okrasili suhe veje v vazi. Te veje imamo postavljene kar celo leto, menjamo pa dekoracijo na njih.

Tako dekoracijo pa smo obesili na veje pozimi.

Komentarji