DIY mobile za novorojenčka: hobotnica

DIY mobile za novorojenčka: hobotnica

Novorojenček, tista majhna dišeča štručka, ki samo leži in opazuje okolico (poleg tega da spi, joka in kaka :)), podob še ne vidi tako kot malo starejši dojenčki in malčki ter odrasli. Ko se dojenček rodi, loči svetlobo od teme, torej žal ne vidi pastelno roza ali modre stene v otroški sobici, ki sta jo starša z ljubeznijo uredila, ampak njegovo pozornost najbolj pritegne kontrast med belo in črno barvo.

Iz materialov, pripomočkov in odpadne embalaže mu lahko izdelamo mobile v obliki hobotnice v barvah, ki jih vidi, in mu jo obesimo nad posteljico, da jo bo lahko opazoval. Ko novorojenček malo zraste, hobotnici dodamo morske valove, ki ga bodo nežno božali po golih stopalcih.

Za izdelavo mobileja v obliki hobotnice potrebujemo:

  • tulec, na katerega je bil navit toaletni papir
  • lepilno pištolo
  • belo, črno in rdečo akrilno barvo
  • luknjač
  • belo, črno in rdečo volno
  • bele, črne in rdeče satenaste trakove (širine 4 mm)
  • večji gumb
  • škarje
  • obešalnik za obleke.

Mobile za novorojenčka izdelamo tako, da v tulec na enem robu z luknjačem naredimo 5 večjih lukenj (če ga nimamo, si pomagamo s škarjami ali olfa nožem).

Drugi konec tulca štirikrat zarežemo nekaj cm globoko, zapognemo in zalepimo s pomočjo lepilne pištole.

Tulec pobarvamo z belo, črno ali rdečo, skozi zalepljen del naredimo luknjico, skoznjo napeljemo volno kontrastne barve (dovolj dolgo, da bomo hobotnico lahko obesili na izbrano mesto) in na notranji konec zavežemo gumb.

Hobotnici izdelamo še oči in narišemo usta. Satenaste trakove v kontrastni barvi napeljemo skozi luknje in jih dobro zavežemo.

Konce satenastih trakov približamo plamenu sveče, da se ne bodo cufali.

Hobotnico privežemo nad posteljico dojenčka tako, da jo bo lahko dobro videl.

Ko je dojenček star približno 4 mesece, mobile dopolnimo tako, da bomo stimulirali še drug čut – tip. Hobotnico privežemo na obešalnik za obleke in dodamo še trakove modre volne, ki naj bodo enako dolgi kot satenasti trakovi. Tako nastanejo morski valovi. Obešalnik obesimo tako, da visi nad dojenčkovimi golimi stopali. Ko bo dojenček brcal z nogicami, se bo dotikal volne in satena, ki ga bodo nežno božali.

Opozorilo: dojenček lahko kmalu začne segati proti mobileju z ročicami. Če obešalnik obesimo na nekaj stabilnega, kar ne more pasti na dojenčka in če smo ves čas zraven, je to lahko še dodatno raziskovanje, sicer pa moramo mobile umakniti ali mu ga ponuditi tako, da ga enostavno položimo poleg njega in smo še vedno ves čas poleg malega raziskovalca.

Za dodatno raziskovanje materialov lahko iz filca izrežemo 2 preprosti ribici, ki ju privežemo na volnene trakove.

Ideja je bila pomladi 2018 objavljena v reviji Preprosto.

Komentarji