Dojenje – ko že veš, kako to gre, a vama vseeno ne gre

Dojenje – ko že veš, kako to gre, a vama vseeno ne gre

Ko se je rodil naš Tine, sem že vedela, kako dojenje zgleda, saj sem pred 3 leti 10 mesecev dojila njegovo sestrico. Takrat sem imela na začetku precej težav, ki pa so bile povezane s preobremenjenostjo, izčrpanostjo in enostavno s spopadanjem z novo vlogo. Vsi so tudi govorili, kako dojenje ne sme boleti, ampak sori, mene so bradavice zelo bolele kar 5 tednov! Tako sem tudi zdaj pričakovala, da bom nekaj tednov pač stiskala zobe, potem bo pa bolje in nama bo dojenje lepo steklo.

No, pa ni šlo tako enostavno. Ko je bil sin star 9 dni, sem dobila mastitis, ki sem ga zdravila z zeljnimi listi, ki sem jih polagala na prsi, masažo dojk v smeri proti bradavicam med dojenjem, vročimi obkladki in antibiotiki, brez katerih žal ni šlo. Z mastitisom sem se srečala prvič in bila sem presenečena, razočarana in žalostna, da me je to doletelo. Spraševala sem se, zakaj hudiča?! Pa v bistvu verjetno ni bilo tako čudno, saj je mali sesalček ves čas sesal zelo po malem. Začela sem dvomiti, ali sploh dobi dosti mleka, če že po nekaj potegih preneha aktivno sesati in je samo »priklopljen«. Moram reči, da nisem verjela, da ne bi imela dosti mleka, sem se pa spraševala, zakaj ne sesa bolj aktivno (čeprav vem, da dojenje ni samo hranjenje) – zakaj si ne postreže in ostaja lačen pri polni mizi. S črpanjem si nisem mogla pomagati, da bi stimulirala dojke, saj niti zdaj niti pri dojenju hčerke nisem načrpala praktično nič.

Kot že pri dojenju hčerke, sem se tudi tokrat obrnila po pomoč k svetovalki za dojenje. Rečem lahko samo, da je to res najboljša možna odločitev v taki situaciji, ko res rabiš pomoč in nasvet izkušenih in strokovno podkovanih oseb. In to takoj, saj se lahko stanje v nekaj urah zelo poslabša. Svetovalka za dojenje mi je svetovala, naj poskusim jemati grško seno ali triplat, ki je znano po tem, da spodbuja nastajanje mleka. Najprej sem bila skeptična, saj sem bila prepričana, da mleko imam, le dojenček ga pač ne izsesa in popije. Vseeno sem se odločila poskusiti in moža poslala v lekarno. Prinesel je stekleničko brezalkoholnih kapljic triplata. Jemala sem ga dvakrat dnevno po 1,5 ml. Mešala sem si ga v nekaj požirkov čaja in potem hitro nekaj popila čez, ker okusa res nima najbolj prijetnega! 🙂 Sem potem ugotovila, da je bolje, če ga zmešam v večjo količino čaja! 🙂 Na moje presenečenje je res delovalo in dojke so postale bolj polne, dojenček pa je bil tudi bolj zadovoljen. Triplat sem prvič jemala 10 dni, potem sem za dober teden prekinila in ga začela ponovno jemati, ko se mi je zazdelo, da bi bilo to potrebno.

Moji dvomi o tem, ali mali pikec dobiva dosti mleka, so se potrdili, ko sem na prvi posvetovalnici pri mesecu dni izvedela, da ni pridobil dovolj teže. Takrat so bile kapljice grškega sena tako še bolj dragocene, saj sem s solzami v očeh šla v lekarno po adaptirano mleko. Dodajala sem mu približno 100 ml dnevno, ostalo sem pokrivala z dojenjem kljub bolečinam. Doleteli sta naju namreč še dve težavi z zelo podobnimi simptomi. Ena prizadene kar 25 % doječih mamic. Več o tem sem napisala tukaj.

________________________________________________
Za sodelovanje se zahvaljujem podjetju Soria Natural in Katji Perko iz Ohana-K photography za čudovito ujete trenutke dojenja.

Komentarji