Domače igrače: črno-beli vzorci za dojenčke

Domače igrače: črno-beli vzorci za dojenčke

Pred letom dni sem bila na področju dojenčkov popolnoma nevedna. Ko se je na paličici pokazal plusek, sem začela brskati po internetu in prebirati knjige na temo nosečnosti in novorojenčkov. Med drugim sem izvedela tudi, da novorojenčki na začetku ne vidijo razločno. Podobe razločijo na razdalji  približno 25 cm, postopno dlje. Prav tako naj ne bi (dobro) videli barv, ampak ločijo svetlo od temnega – večji ko je kontrast, bolje vidijo. Največji kontrast je med črno in belo barvo, zato se jim črnobeli vzorci zdijo zanimivi, saj jih dobro vidijo. Seveda posamezni deli vzorcev ne smejo biti premajhni, saj novorojenčki vidijo linije, ki so široke vsaj 3 mm.

Emi sem tako izdelala nekaj kartic s črnobelim vzorcem. Ko sem jo pestovala, sem kartice držala v roki tako, da jih je lahko opazovala. In jih tudi res je! In to z velikim zanimanjem! Njene očke so kar oživele, potem pa so se ustavile na enem delu in ga podrobno preučevale. Nato si je ogledala drug del vzorca in zraven spuščala različne glasove. Bilo jo je veselje opazovati.

Ema je rada sedela v mojem naročju in opazovala kartice s črnobelimi vzorčki. Ko sem ji jih pokazala prvič, nisem mogla verjeti, da so res tako pritegnili njeno pozornost!

Kasneje sem kartice z magnetki pritrdila na hladilnik in tako je ta postal redna postaja na najini hoji po stanovanju med preganjanjem krčev. Izdelala sem ji še nekaj drugih igral oz. pripomočkov s takimi vzorci in tako sem lahko postorila vsaj kakšno malenkost kot je priprava zajtrka ali pospravljanje posode iz pomivalnega stroja. Da sem lahko kaj napisala na blog, sem ji na hrbtno stran prenosnika nalepila listke s črnobelimi vzorci in tako sva obe buljili v računalnik – vsaka s svoje strani! 🙂

črnobeli vzorci na hrbtni strani prenosnika – da je črn, je bil še dodaten plus 🙂
To pa je zbranost! In kakšne šobice je delala, ko je bila čisto skoncentrirana! 🙂
Emin osredotočen pogled
kartice s črnobelimi vzorci sem ji namestila tudi v igralni center, da bi jo spodbujala k pasenju kravic

Preden smo šli na morje, sem ji izdelala črnobel mobile. Vzeli smo ga s sabo, bolj za rezervo, a nam je dejansko reševal kožo, ko smo ostali v koloni.

Komentarji