Domače igrače: plastenka s slišnim in neslišnim polnilom

Domače igrače: plastenka s slišnim in neslišnim polnilom

Izdelava domačih igrač je pogosto preprosta in hitra. Veliko idej sem našla v knjigi Igrajmo se z otrokom avtorice Anne Pulkkinen (MK, 2008). Emi sem izdelala dve igrači – eno predvsem za opazovanje, drugo predvsem za poslušanje. To sta plastenki s slišnim in neslišnim polnilom. V prvo, tisto s slišnim polnilom, damo npr. lesene perle, lahko pa tudi kaj drugega, kar bo ropotalo, ko bo dojenček plastenko stresal. Sčasoma bo ugotovil, da on povzroča, da nastane zvok.

Drugo plastenko, tisto z neslišnim polnilom, pa napolnimo s koščki papirja ali npr. peresi. Dojenček bo stresal tudi to, papir, sploh če ne bo plastenka napoljnena do vrha, se bo v njej premikal. A za razliko od prve to ne bo povzročalo zvoka. Aktivnost je primerna za približno 5 mesecev stare dojenčke. Kasneje lahko dojenček plastenke postavlja pokonci ali v vrsto, če mu jih ponudimo več. Pomembno je, da plastenke res dobro zapremo!

Emi sem pripravila taki plastenki:

 

Še ena preprosta in hitra domača igrača za dojenčka je otipna vrečka, ki bo približno 4- ali 5-mesečniku zelo všeč za raziskovanje.

Komentarji