Velika noč: galaktični pirhi

Velika noč: galaktični pirhi

Že nekaj časa sem imela nagledane temne pirhe z drobnimi svetlimi pikicami, ki jih večina imenuje galaktični pirhi. Na internetu sem iskala način, kako jih narediti in optimistično poskusila (po tem postopku). Žal moji pirhi nikakor niso postajali podobni tistim na fotkah, v bistvu je samo na enem nastalo par pikic, ki sem jih želela ustvariti. Tako sem imela na koncu 20 temno modrih in zelenih pirhov. Kaj zdaj? Dobri stari akrili so rešili zadevo, piko na i pa jim je dalo olje, ki je poskrbelo za blesk. Zdaj se jim sploh ne vidi, da so bili na začetku malo ponesrečeni. 🙂

Da so nastali galaktični pirhi, sem uporabila:

 • trdo kuhana rjava jajca
 • vročo vodo
 • kis (približno 1 jedilna žlica na 1 jogurtov lonček vode, a ni bistveno)
 • jedilne barve (uporabila sem take v tubi, ki so sicer namenjene barvanju čokolade)
 • kuhinjske brisačke, žlice, posodice od jogurta ali skute
 • belo akrilno barvo, čopič
 • škatla (za zaščito delovne površine)

  (če se ti mudi, poskrolaj malo nižje ;))

V posodice od jogurta ali skute nalijemo vročo vodo. Najbolje, da prej odmerimo, koliko pirhov gre v posodico in koliko vode zadošča zanje. Potem v vročo vodo vlijemo približno 1 žlico kisa. Dodamo še jedilne barve iz tube: najprej jo dodamo malo, nato pa z žličko premešamo, da vidimo, koliko se je voda obarvala. Po želji dodamo več barve. Pripravimo si posodice s poljubnimi barvami, jaz sem poskusila z rumeno, rdečo, zeleno in modro. Imela sem samo 3 osnovne barve in iz rumene in modre sem zmešala lepo zeleno, vijolične pa mi ni uspelo dobiti (nastala je rjava). Najprej sem pirhe za 15 minut namočila v rumeno in rdečo barvo, jih vzela ven in za 30 minut potopila še v zeleno in modro. Na ta način naj bi se kasneje ustvaril vzorec, ki bi razkril spodnje plasti in bi bile barve, v katere smo najprej pomočili pirhe, vidne. No, to se ni zgodilo niti pod razno! 😀 Samo na enem pirhu so nastale štiri take zvezdam podobne packe. Tako sem imela cel kup temno modrih in zelenih pirhov. Kaj pa zdaj?

Pirhi se namakajo v mešanicah vroče vode, kisa in jedilne barve

Samo na enem pirhu so nastale štiri take zvezdam podobne packe. Tako sem imela cel kup temno modrih in zelenih pirhov. Kaj pa zdaj?

Cel kup temnih pirhov. 🙁 Le na prvem zgoraj levo v desni košarici je vidnih par pack podobnih zvezdam.

Upala sem, da se ponoči v hladiniku z njimi zgodi čudež, pa se ni! 😀 Avtorica v omenjenem članku opisuje, da je pirhe iz hladilnika postavila na pult in zaradi kondenza naj bi nastale dodatne packe. Not! 🙂 Razmišljala sem, kako lahko na kakšen drug način ustvarim podoben efekt in se odločila, da poskusim z akrili. Pripravila sem si zaščitno škatlo, v katero sem položila pirhe v embalaži od jajc. Čopič sem pomočila v bel akril in čezenj potegnila s prstom, da je barva poškropila pirhe. Postopek sem ponavljala, dokler niso bili vsi pirhi lepo poškropljeni z belimi pikicami različnih velikosti. Najprej sem poskusila z nerazredčeno barvo, nato sem ji primešala malo vode. Tako je šlo lažje, pike so bile malo večje, še vedno pa sem pazila, da je bila barva dovolj prekrivna in da ni tekla po pirhih.

Ko so se galaktični pirhi posušili, sem jih premazala z oljem. Uporabila sem vatko, ker je barva rahlo puščala sledi. Kasneje je bila lepo obstojna.

Opisujem še enkrat postopek na hitro:

 1. Skuhamo jajca (rjava).
 2. V posodice od jogurta ali skute nalijemo vročo vodo in dodamo žlico kisa.
 3. Dodamo poljubno jedilno barvo (iz tube) in dobro premešamo (zeleno, modro, vijolično, črno …).
 4. V barvne kopeli potopimo jajca – dlje, ko bodo potopljena, bolj se bo barva prijela.
 5. Ko smo zadovoljni z barvo, jajca vzamemo ven in pustimo, da se posušijo.
 6. Pirhe zložimo na embalažo od jajc in jih postavimo v na stran zvrnjeno večjo škatlo, ki služi za zaščito delovne površine.
 7. Čopič pomočimo v (nekoliko redčen) bel akril in čezenj potegnemo s prstom, da z barvo poškropimo pirhe.
 8. Ko se barva posuši, pirhe obrnemo in jih poškropimo še z druge strani.
 9. Suhe pirhe premažemo z oljem za lesk.

Pirhi so na koncu uspeli in sem z njimi zadovoljna, saj se jim prav nič ne vidi, da so začeli bolj neobetavno. 🙂

Pri postopku mi je hči pomagala le pri tunkanju jajc in oljenju pirhov, bi mi pa lahko tudi pri špricanju z barvo, a bi se tega najverjetneje raje lotila zunaj.

Sama sem se lotila tudi poslikave pirhov z rozeto, pirhov z narisano čipko in pikastih pirhov, skupaj s hčerko pa sva izdelali pirhe porisane z voščenkami, belo tempero in flomastrom, svilenim papirjem, pirhe pa sva izdelali tudi iz kamnov. Prijateljem in sorodnikom sva jih podarili v darilnih košaricah za pirhe.

Komentarji