Halloween ustvarjanje: risanje, izrezovanje in poslikava buče

Halloween ustvarjanje: risanje, izrezovanje in poslikava buče

Tudi mi smo se navzeli Halloween mrzlice, zato vsako leto izrežemo bučo, vanjo damo svečko in jo postavimo na balkon. Letos sem izrezovanje buče še nekoliko nadgradila.

Ko smo se lotili buče, smo imeli na obisku sorodnike, tako da so bili v nizkem štartu za ustvarjanje kar 4 umetniki, stari od 1 do 10 let. 🙂 Hm, kar zalogaj, priznam! 😀 Najprej sem jih povabila k izrezovanju buče, kar jih je prepričalo v sodelovanje. Buče se je držala posušena zemlja, zato jo je bilo potrebno najprej očistiti. Nalogo sem prepustila otrokom, ki so bučo v bideju dodobra skrtačili.

Preden mi je uspelo vse pripraviti za rezanje (saj sem morala preobleči Tineta, ki je bil čisto moker :)), smo se pogovarjali, kakšen obraz ji bomo sploh izrezali. Pogovarjali smo se o čustvih, ki jih izražamo z različnimi izrazi na obrazu. Vsem sem dala liste papirja in barvice ter na mizo postavila bučo podolgovate oblike. Dno sem ji nekoliko prirezala, da je bila stabiln(ejš)a. Po opazovanju so narisali vsak svojo bučo in izraz, ki bi ji ga nadeli. Tudi Tine je poskušal risati in vse z zanimanjem opazoval, saj je bilo vse skupaj precej bolj glasno, kot je ponavadi pri nas (sploh, ko sva sama doma). 🙂

Potem smo se lotili rezanja buče. To sem počela jaz in morala sem biti kar hitra, da jim koncentracija ni popustila. Najprej sem buči odrezala vrh, nato sem se lotila dolbljenja. Z žlico in z roko sem zajemala meso, pomešano z bučnicami in jih dajala na krožnike pred otroki. Njihova naloga je bila odstraniti meso in na krožniku pustiti bučna semena. Bili so zelo hitri, buča s svojim ozkim grlom pa mi ni bila preveč v pomoč, ko sem iz nje vlekla sluzasto vsebino. 🙂

No, ko je bila buča prazna, sem ji izrezala še obraz. Ema se je naslednji dan odločila, da bi bučo pobarvala, zato sva pripravili akrilne barve, čopiče, lonček z vodo, pogrnile mizo in oblekli umetniški haljici (vedno, kadar ustvarja z akrilnimi barvami, tudi sama oblečem oblačila, ki jih ni škoda, čez pa oblečem tudi svojo delovno haljo, ki je namenjena ustvarjanju z barvami ali beljenju stanovanja, tako da lahko brezskrbno posredujem, če je treba in pri tem ne gledam še na svoja oblačila). Ema je po svoje pobarvala bučo, Tine pa jo je pred tem pobožal in potipal, jaz pa sem mu pri tem govorila, kakšna je podlaga, ki jo pravkar tipa.

Bučo smo nato pustili, da se je barva na njej dobro posušila, naslednji večer pa smo vanjo dali čajno svečko in ugasnili luči. Oba otroka sta bila navdušena, malo pa ju je bilo tudi strah. 🙂 Postavili smo jo na balkon in jo opazovali skozi šipo balkonskih vrat.

Takole pa je zgledalo Emino prvo izrezovanje buč.

Komentarji