Ideja za izlet: romantično istrsko mestece Bale/Valle

Ideja za izlet: romantično istrsko mestece Bale/Valle

Med letošnjim morskim oddihom, ko smo počitnikovali v kampu Brioni, ki se nahaja med Fažano in Pulo, torej na jugozahodni strani Istre, smo se na edini oblačen in temperaturno malo bolj znosen dan odločili, da se odpravimo na izlet v notranjost istrskega polotoka, ki nam ni tako dobro poznan in katerega raziskovanje nam ponavadi onemogočijo prav previsoke temperature. Tako smo se odpeljali proti Fažani, mimo slikovitega mesta Vodnjan in nadaljevali pot v notranjost, proti mestecu Bale/Valle.

To je eno tako čudovito, kamnito, romantično mestece, ki obiskovalce očara s svojo dušo, detajli, uličicami in skritimi kotički, kamor te mika, da bi pokukal. Idealno je za oddih v dvoje – kar vidim naju, kako spomladi ali jeseni, ko ni tako vroče, bivava v simpatično opremljenem apartmajčku in se od tu podajava na različne izlete, na katerih odkrivava podobne bisere. Tudi z otrokom je izlet zanimiv: od parkirišča, kjer smo parkirali brezplačno, smo se podali v središče mesteca, ki je dostopno po več poteh, pravzaprav po kamnitih ulicah, po katerih priporočam vožnjo z vozičkom z napihljivimi gumami ali vzmetmi, malčki pa lahko že sami raziskujejo okolico.

Bale/Valle so me očarale s podrobnostmi, kot so cvetlični lonci pred starimi lesenimi vrati, lokalna umetnica pri delu v svojem prodajno-razstavnem ateljeju, ki zamaknjeno nanaša barvo na glinene izdelke, ki od daleč zgledajo kot piškotki moje mame in si kar predstavljam, kako bi jaz takole uživala, lep razgled skozi vrsto cipres, skrivnostni oboki, nekoliko skrit vodnjak, mogočen zvonik, dišeče vonjave s stojnice lokalnih izdelkov …

Na poti na morje smo se ustavili v mestu Motovun, ki je bil že nekaj časa na listi za načrtovane izlete, a me nikakor ni tako navdušil kot Bale, ki imajo nek utrip, neko dušo, karizmo, prepričljiv značaj. V Motovunu sem čakala, da me bo očaral, z nečim prepričal, v Balah pa sem čutila tisto pozitivo, ki ti napolni dušo (in spominsko kartico na fotoaparatu :)) že po nekaj korakih skozi strnjeno naselje kraških hiš.

Save

Save

Save

Komentarji