Juha iz buče in leče

Juha iz buče in leče

Sploh se ne morem odločiti, kateri letni čas je moj najljubši, vem pa, zakaj mi je všeč jesen:

  • ker se narava odene v čudovite barve,
  • ker ni več tako vroče kot poleti,
  • ker je zabavno obuti škornje in obleči dežni plašč in iti na sprehod v dežju,
  • ker nam narava pokloni polno pridelkov, od tistih na vrtu, za katere smo se trudili celo sezono, do tistih v gozdu – ful rada nabiram gobe in kostanj pa tudi pojem jih potem z veseljem! 🙂
  • ker so zrele buče, iz katerih si skuham meni tako okusno bučno juho! 🙂

Bučno juho kuham zadnjih nekaj let in čisto me je prevzela – všeč mi je predvsem njen kremast, oreškast okus, seveda pa je edinstvena tudi njena barva. Ponavadi sem juho pripravljala po približno enakem postopku:

na maslu sem prepražila sesekljano čebulo, dodala malo rjavega sladkorja, narezano bučo in krompir ter začimbe in zalila z vodo, da se je vse skuhalo, nato pa sem dodala bučno olje in kislo smetano. Njami!

Odkar pa se izogibam sladkorju, ga vsekakor ne dajem v jedi, kjer se ga tako rekoč ne okusi, res niti ne veš, da ga ješ, zaužiješ ga pa vseeno. Če že, si raje kdaj dovolim kak košček slastnega peciva, da je vsaj vredno grešiti! 😀

Recepte za jedi brez sladkorja iščem na internetu ali se jih izmislim kar sama. Vse moje kuharske knjige so namreč bolj ali manj klasične, kar se tiče sladkorja. Tako sem imela že nekaj časa nagledano knjigo Kuhajmo brez sladkorja, ki sem jo zasledila v knjigarni Felix. Vsebuje vse sorte recepte za jedi brez sladkorja – tako sem v njej našla ideje za zajtrk, malico, kosilo, večerjo ter prigrizke in sladice. Ful mi je všeč tudi uvodni del, kjer je napisano nekaj o sladkorjih. Zaradi svojega privlačnega dizajna (v čisto mojih barvah :)) pa mi je itak padla v oči, ko sem šla mimo Felixovih polic, še preden sem jo sploh odprla.

No, zadnjič sem z vrta prinesla 14,3 kg težko bučo in nekaj sem morala narediti iz nje. Nastalo je kar nekaj pekačev jabolčnega zavitka z bučo in makom, nekaj sem jo podarila, nekaj narezala na kocke in zamrznila, skuhala pa sem seveda tudi župco. 🙂 Originalni recept iz knjige Kuhajmo brez sladkorja sem kot ponavadi malo prilagodila, tako da sem spremenila tudi ime v “juha iz buče in leče”, čeprav je v knjigi omenjena kot enolončnica. Leča se mi je zdela super dopolnitev okusov pa tudi za zgostitev se mi zdi boljša izbira od recimo moke (ki je sicer ne dodajam v to župco).

Kaj pa ti najraje pripraviš iz buč? 🙂

Deja

 

Objava je nastala v sodelovanju s knjigarno Felix.

Komentarji