Kam s paradižniki? Skuhaj paradižnikovo omako! ;)

Kam s paradižniki? Skuhaj paradižnikovo omako! ;)

Paradižnik letos na vrtu uspeva res dobro. Tega sem zelo vesela, saj bom iz njega pripravila paradižnikovo omako, ki bo tako v kleti čakala na zimo, ko svežega paradižnika že zdavnaj ne bo več in mi bo prišla zelo prav, saj jo pogosto uporabljam pri pripravi zelo različnih jedi. In vedno je bolje imeti zalogo, poleg tega pa še točno vedeti, kaj je v kozarčkih, ane? 😉

Vrt imam mislim da že ene peto leto. Na začetku sem rentala par gredic pri tašči, lani za rojstni dan pa mi je mož naredil čisto moj vrt! Ja, kakšno darilo, ane! 🙂 Lani sva tako zelenjavo na novem vrtu gojila bolj poskusno, da vidiva, če sploh kaj zraste, in ker je, seveda, hehe, sva letos postavila še rastlinjak. In tam je bil doma najin paradižnik. Očitno so bili pogoji ustrezni, saj rodi res bogato. Vmes se mi je tudi tako razrastel, da sem imela v rastlinjaku pravo džunglo! Ker še nisem tako domača s paradižnikom, nisem upala narediti kaj dosti. 🙂 Po nasvet sem šla v vrtnarijo, kjer sem kupila sadike in povedali so mi, da lahko vrhove kar porežem. Ok. 🙂 Tašča mi je že večkrat pokazala tudi, kaj so to zalistniki in počasi sem se le naučila ločiti te nove poganjke, ki jih lahko odtrgamo, da rastlina usmerja energijo v plodove, od ostalih, glavnih vej in vejic.

Na začetku vrtne sezone so bili poganjki paradižnika še zelo majhni in prepričana sem bila, da sem jih posadila dovolj narazen – pa bi jih lahko še bolj, ker so se noro razrasli
Češnjev paradižnik sem lani posadila direktno v tla vrta in jih pokrila z zastirko, letos pa je dobro uspeval v loncih v rastlinjaku
vrtna džungla 🙂

Vse to je pripomoglo k temu, da sem paradižnik kar pošteno oskubila in mu tako pravzaprav omogočila, da zadiha in predvsem da moč in energijo usmerja v zame najpomembnejši del rastline – plodove. 🙂 Rezultat je bil odličen in paradižnika imam za izvoz (pa ga sicer sploh ne jem, haha, edino v omakah, enolončnicah in podobno :D).

Kaj je pripomoglo k bogati letini paradižnika?

  • rastline so bile posajene v rastlinjaku
  • mož je nastavil namakalni sistem, ki je enkrat na dan (ob 19. uri) obilno zalil paradižnike (voda je kapljala eno uro)
  • za zalivanje sva uporabljala deževnico
  • po tleh sva razprostrla folijo za zatiranje plevela (še dobro, da sva jo, čeprav sem bila sprva zelo proti, a enostavno ne bi mogla priti do plevela, da bi ga populila, ker se je paradižnik tako razrasel!) – ta je zadrževala tudi vlago v tleh
  • sproti sem trgala zalistnike
  • ko so se rastline preveč razrasle, sem porezala vrhove in stranske nepomembne vejice, prav tako pa tudi veliko listja
  • v mislih sem večkrat “povedala” svojim rastlinicam, kako lepe so, kako lepo rastejo in kako vesela in hvaležna sem, da mi tako lepo rodijo.

To so torej moje dobre izkušnje z gojenjem paradižnika. Sem pa že prej, preden sem imela prav svoj paradižnik, kuhala paradižnikovo omako, saj sem paradižnik dobila v dar ali pa sem ga namensko kupila. Ful sem vesela, da je to eden redkih skupnih kuharskih projektov naju z možem. 🙂 Ponavadi nama uspe super omakca, le enkrat je kar precej kozarčkov napadla plesen. Sumiva, da so bili krivi slabo oprani pokrovčki (samo splaknila sem jih s toplo vodo in še mokre dala na kozarčke – ti pa so bili sterilizirani v pečici).

Včasih tako kuhanje paradižnikove omake zgleda takole:

kuhanje paradižnikove omake

Ja, zapolnjene vse kapacitete šporgeta, poleg tega pa je še vse pokapljano in popackano. 🙂 A nič zato, glavno, da grem lahko kadarkoli čez leto lepo v klet in v kuhinjo prinesem svojo paradižnikovo omako, ki je okusna in vem, kaj vsebuje. Vedno jo pripravim po tem receptu.

Priprava in kuha res zahtevata kar eno popoldne, ampak se vsekakor splača! Med letom porabim kar veliko pelatov in zelo prav mi pride taka domača zaloga. Paradižnikovo omako uporabljam za pripravo različnih omak za testenine, tortilje, pice, včasih pa kakšno žlico vržem celo v zelenjavno ali kakšno drugo juho ali enoločnico.

Letos sem prvič pripravila tudi vloženo omako iz paradižnika, paprike in čebule, potem pa še kombinacije z jajčevcem in cvetačo.

Kam pa ti spraviš presežek paradižnika? In v katerih jedeh uporabiš paradižnikovo omako?

Želim ti polno shrambo! 😉

Deja

Save

Komentarji