Kartonasti magnetni gradniki

Kartonasti magnetni gradniki

Iz kartona res lahko ustvarimo nore stvari, tudi te magnetne gradnike, za katere potrebujemo le 4 stvari. Iz njih bo otrok lahko po domišljiji gradil različne skulpture, spoznaval oblike, uril koordinacijo roka-oko, spoznaval, kako zložiti gradnike, da se vse skupaj ne bo podrlo. Zanimiva igrača torej, ki jo hitro in enostavno naredimo doma, potrebujemo pa magnetni trak – samo tega verjetno še nimamo, a se ga dobi v trgovinah z ustvarjalnim materialom.

Bolje je, da izberemo karton, ki nima potiska – je enobarven, rjav. Po želji lahko posamezne gradnike pobarvamo. Priporočam akrilne barve, ok pa bodo tudi tempera ali prstne.

Za lepljenje je najboljša lepilna pištola, ki res močno prime.

Oblikujemo lahko poljubne oblike, npr. trikotnike, kvadrate, pravokotnike, rombe, trapeze.. Če se odločimo za barvanje, lahko gradnike enakih oblik pobarvamo v enaki barvi – ali pa ne. 🙂

Za kartonaste magnetne gradnike potrebujemo:

  • enobarvni karton
  • lepilno pištolo
  • škarje ali olfa nož
  • magnetni trak ali tanjšo magnetno ploščo.

Iz kartona torej najprej narežemo različno široke in dolge trakove. Vedno naredimo en del več, kot jih potrebujemo za posamezno obliko: če delamo trikotnik, trak prepognemo 3x, tako da dobimo 4 dele – enega dodatnega potrebujemo za lepljenje.

S pomočjo lepilne pištole jih zlepimo v različne oblike, v trikotnike, pravotnike.. 

Če jih bomo pobarvali, to storimo zdaj. Sicer pa pritrdimo magnetni trak, ki ga razrežemo na primerno velike kose.

Ko je magnetni trak prilepljen, so kartonasti magnetni gradniki pripravljeni za igro. Otrok poljubno sestavlja posamezne gradnike, pri čemer mora paziti, da nastajajoča skulptura zdrži. Sestavi lahko živali, domišljijska bitja, zgradbe, vozila.. Magnetni trak, ki sem ga uporabila, ni prav močan, zato se skulptura tudi podre. S tem se otrok uči vztrajnosti in soočanja z občutki poraza, nemoči ali razočaranja.

Tukaj pa je nabor idej, kaj vse se še da narediti iz kartona – igrače in pripomočki za dojenčka in malčka:

Komentarji