Velika noč: mavrični pirhi s tie-dye tehniko

Velika noč: mavrični pirhi s tie-dye tehniko

Lani je internet obnorelo barvanje pirhov s tie-dye tehniko in zato smo se tudi mi letos opogumili in poskusili. Nastali so čudoviti mavrični pirhi, na katerih se barve naključno prelivajo in ustvarjajo neponovljive vzorce. Tehnika ni zapletena, pomagala mi je tudi moja 5-letna hči, je pa potrebna organiziranost in pazljivost, saj se hitro kam rukneš in poliješ barvo (ja, mi je uspelo tudi to :)). Uporabila sem domača rjava jajca, ki sem jih najprej razbarvala s kuhanjem v kisu in jih šele nato pobarvala z običajnimi barvami za pirhe v prahu.

Za letošnje mavrične pirhe sem uporabila jajca, kupljena na tržnici. Bila so rjava, jaz pa sem želela jajca pobarvati tudi z rumeno, ki se na temni podlagi ne bi videla najbolje, zato sem jajca naprej skuhala v kisu, da so postala skoraj bela. S beljenjem jajc odstranimo rjavo plast, zaradi česar jajčna lupina postane poroznejša in bolj krhka. Pri barvanju moramo biti zato pazljivi in nežni, vzorec pa bo tudi zaradi teda na nekaterih delih drugačen – pojavile se bodo bele pike, kjer se barva ne prime.

Pripomočki za beljenje jajc:

  • voda in alkoholni kis v razmerju 1:2 (uporabila sem 1 liter vode in 0,5 l kisa za kuhanje 15 jajc)
  • večja posoda za kuhanje (jajca so se med kuho dotikala)
  • rjava jajca (skuhala sem 15 jajc)
  • gobica za pomivanje posode

15 jajc sem iz hladilnika preložila v posodo, dolila liter vode in pol litra alkoholnega kisa. Ko je voda zavrela, sem jih kuhala še 10 minut, vmes pa sem z žlico s površine odstranjevala peno, ki je nastajala. Najprej je bila bolj rjavkasta, proti koncu pa vedno bolj bela, kar pomeni, da se je večina rjavega sloja jajčne lupine že izločila. Kar ga je še ostalo, sva ga nato z Emo zelo previdno in nežno zdrgnili s gobico za pomivanje posode ali preprosto s prsti. Jajca sva iz vode pobirali s pripomočkom, ki je sicer namenjen ločevanju rumenjaka od beljaka, a je bil zelo priročen, saj je bilo potrebne veliko pazljivosti, ker je bila voda še vroča.

Potem sem pripravila vse za barvanje pirhov s tehniko tie-dye. Uporabila sem barve v prahu, ki se jih dobi v vsaki trgovini in smo jih že, ko sem bila majhna, uporabljali za barvanje pirhov, le da smo jih zmešali po navodilih, torej z 1 dl vroče vode in vanje položili kuhana jajca, da so se enotno obarvala. No, to isto barvo sem zdaj razredčila le z nekaj žlicami vroče vode.

Barvala pa nisem neposredno jajc, ampak sem jim naredila “oblekco” in tako res posnemala to tehniko barvanja oblačil. Vsako kuhano pobeljeno jajce sem zavila v papirnato brisačko in nato z barvo obarvala brisačko, ta pa je barvo prenesla na jajčno lupino! Pri tem mi je pomagala moja 5-letna Ema, ki je barve z žličko nanašala na brisačko. Potem sva jih še pošpricali z vodo, da se je barva razlila in prelivala iz ene v drugo in že na papirnatih brisačkah je nastal zanimiv mavrični vzorec.

Pirhe sva potem pustili zavite v obarvanih brisačkah čez noč, zjutraj pa sva jih s pričakovanjem odvili.

Ponoči se mi je sanjalo, da ni bilo iz tega vse skupaj nič, a so bile to k sreči le sanje, pirhi pa so lepo uspeli in bili naravnost čudoviti!

Vsak vzorec je bil unikaten, barve so se prelivale in prehajale med sabo ter pri tem ustvarjale še nove odtenke. Poleg tega pa je na nekaterih delih nastal nenavaden pikast vzorec, ki je posledica beljenja jajc s kisom. Tako so na nekaterih delih zgledali prav vesoljski. 🙂 Mogoče jih bom drugo leto barvala tako, da bom pobeljene potopila v barvo in občudovala nastali vzorec. Ampak kje je še to. 🙂

Pirhi so bili nežnih pastelnih barv, ki pa so oživele, ko sva jih s Tinetom namazala z oljem. 😉

Natančneje sem postopek o barvanju pirhov s tehniko tie-dye opisala tukaj.

Tukaj pa je še nekaj idej za ustvarjanje pirhov:

Komentarji