Najin vikend v Italiji – 1. dan: Trst, grad Devin in grad Miramare

Najin vikend v Italiji – 1. dan: Trst, grad Devin in grad Miramare

Odkar sva starša, si redko, preredko vzameva čas samo za naju. Spomladi sva praznovala deseto obletnico najine zveze in za tak jubilej sva pa le našla nekaj ur, natančneje 35. 🙂 Ema je šla na počitnice, midva pa sva se v soboto zjutraj odpravila na izlet v dvoje.

Z Jesenic sva se podala proti Ljubljani, kjer naju je čakala prva postaja – escape room Enigmarium. Bon za pobeg iz ene od njihovih sob sem dobila za darilo in odločila sem se, da se bova na pustolovščino podala sama z Bojanom, saj sva si zelo različna, torej je vsak močen na svojem področju. To nama ponavadi ni v prid, tukaj pa bi nama lahko prišlo zelo prav. In nama tudi je in v nekaj minutk prej kot eni uri, kar je tudi časa za pobeg, nama je uspelo razvozlati toliko ugank v sobi, da sva prišla do ključa, ki odklepa vrata. Jupi! 🙂 Priznam, da nisem pričakovala, da nama bo uspelo, a sem se veselila, da bova nalogo opravljala skupaj in preizkusila najino sposobnost sodelovanja, usklajevanja, prilagajanja in hitrega delovanja pod stresom.

uspešen pobeg iz escape rooma Enigmarium

Misli so se nama v sobi pobega povsem resetirale in od tod naprej sva lahko štartala čisto z nule. 🙂 Po avtocesti sva se odpeljala proti morju, kjer sva zaradi kolon turistov pot od Logatca do Postojne prevozila po lokalni cesti. Na Fernetičih sva vstopila v Italijo in se zapeljala do Devina. Parkiranje v tem luštnem obmorskem mestecu s čudovitim gradom ni bilo težavno. Tudi prodajalka vstopnic za ogled gradu je bila zelo simpatična in prijazna. Kupila sva vstopnici (8 € na osebo) in si ogledala grad Devin, ki stoji na skali, ima stolp, park in bunker. Najbolj me je navdušil razgled.

vhod v Devinski grad, v bližini katerega sva parkirala kar na ulici – brezplačno
že pred vstopom v grad se nama je razkril čudovit razgled na stari Devinski grad
najprej sem morala na wc 🙂 Kateri wc še ima tak razgled?
zanimivo stopnišče v gradu
na drugi strani gradu se klifnata obala spušča v morje, v daljavi pa se nahaja Trst
grajski stolp
skozi veliko oknov v tem gradu je možno videti morje, razvaline starega gradu in zalivčke
pogled čez streho spet seže na morje
pogled s stolpa na park pri gradu in okolico

Od tod sva se po lokalni cesti odpeljala proti Sesljanskemu zalivu, kjer je bilo na tem majhnem koščku nagnetenih polno avtomobilov, turistov in v morju prav toliko jadrnic in drugih plovil. Ideja o kopanju v morju je hitro postala preveč optimistična, zato sva se odpeljala naprej proti Trstu, kjer je ob poti, ob kraškem robu polno parkiranih avtomobilov kopalcev.

jadrnic polna marina v Sesljanskem zalivu
vzdolž obale sva se ustavila zaradi čudovitega razgleda na Sesljanski zaliv in Devinski grad v ozadju

Ob gradu Miramare, ki je bil najina naslednja točka izleta, se obala spusti nižje, parkiranje pa tukaj postane velik problem. Zanj sva plačala 2 eur na uro in se sprehodila skozi enega od štirih vhodov v grajski park, na robu katerega mogočno stoji bel grad Miramare. Ogled parka je brezplačen, vstopnina za grad pa znaša 10 eur. Tudi tukaj sva bila tako blizu vode, da bi se je lahko dotaknila in želja po ohladitvi je iz minute v minuto naraščala, saj je bil dan izredno vroč. K sreči rastlinje nudi nekaj zatočišča v senci.

grad Miramare

z gradu Miramare se razprostira pogled na Trst z okolico in modro Jadransko morje
vrt pred gradom Miramare s stopnicami v morje

Po ogledu parka gradu Miramare sva nadaljevala pot proti Trstu in še vedno optimistično in zaman iskala parkirišče in odločila sva se za tuš v hotelu. 🙂 Rezervirano sva imela sobo v naselju Domio, pri Muggii, torej na skrajnem jugovzhodnem delu Trsta, v hotelu Sonia. Hotelček je bil čisto ok, soba je bila dovolj prostorna in čista, imela sva svojo kopalnico. Nastanitev sem našla preko Bookinga.

Po check-inu sva se namestila in stuširala, nato pa sva se vrnila v središče Trsta, kjer sva parkirala na obali blizu trga Piazza Unita d’Italia, ki ga obdaja več palač, tudi vladna, in občina, na njem pa stoji Fontana dei Quattro Continenti. Trg zaradi velikosti in mogočnih stavb deluje veličastno, prevzel me je občutek moči in življenja na njem, saj je bilo veliko turistov, odvijalo se je poročno slavje, slišala se je glasba, bilo je živahno in živo, polno življenja, veselja in poletnega vzdušja. Tu je moje srce spet pelo in baterije so se napolnile. 🙂

parkirala sva na obali v centru, za kar sva odštela 1 eur na uro in se peš odpravila proti trgu Piazza Unita d’Italia
prihod na trg Piazza Unita d’Italia ti vzame dih
prelepe stavbe na trgu so se kopale v zadnjih sončnih žarkih tega dne
mogočna stavba občine Trst
vladna palača na trgu Piazza Unita d’Italia

Ko sva se obrnila, sva zagledala morje, pomol in sonce, ki je zahajalo. Popolno za romantiko. 🙂 Napotila sva se proti trgu Piazza della Borsa, kjer sva v Trattorii Caprese večerjala – solato in pravo italijansko pico. 🙂 Privoščila sva si še sladoled v Gelaterii Gangemi, se čez trg Piazza Unita d’Italia mimo osvetljenih stavb sprehodila do morja in nato do avta ter zaključila prvi dan najinega izleta po Italiji. 

s trga sva zavila v ulico na levi, ki se preliva v trg Piazza della Borsa
če sva že bila v Italiji in nisva ljubitelja kave ali kapučina, sva si privoščila vsaj pravo italijansko pico 🙂
Piazza della Borsa, skrajno desno je restavracija, kjer sva večerjala
ena od ulic blizu Piazza Unita d’Italia, mislim, da Via Mazzini
pogled proti večernemu nebu in morju s Piazza Unita d’Italia
trg Piazza Unita d’Italia se mi je zdel najbolj veličasten ob mraku, ko so luči osvetlile mogočne stavbe na njem

V načrtu je bila ob ogledu Trsta tudi vožnja s tramvajem do Opčin oz. Villa Opicina, vendar ta trenutno ni vozil. Škoda, a najin dan je bil kljub temu več kot popoln, saj sva se počutila kot takrat, ko sva bila skupaj šele kratek čas in sva zdaj to obnovila. 🙂

Kako sva preživela drugi dan najinega praznovanja 10. obletnice, kaj sva videla in kje sva se vozila ter kaj priporočava za ogled tudi vama, pa preberi tukaj. 🙂

DejaDejaSave

Save

Save

Save

Save

Komentarji