Nismo vse kofetarice :)

Nismo vse kofetarice :)

Če pa kaj nisem, pa nisem kofetarica. 🙂 Kave nikoli nisem pila, sem jo pa poskusila. Če sem želela, da je užitna, sem morala dodati fuuul mleka in sladkorja, tako da se ji verjetno sploh ni več reklo kava v pravem pomenu besede. Tako tudi ne razumem pointa – v čem je fora pitja kave? Je pa hecno, da tudi jaz rečem prijateljici: »A greva na kofe?« 🙂 S tem mislim na pijačo, včasih samo na vodo, hehe, nikoli pa ne na kavo.

Vsi, ki me vsaj malo poznajo, vejo, da kofeta pač ne pijem. Kljub temu vedno za rojstni dan ali ko kdo pride na obisk, dobim tisti 100-gramski zavojček tega napitka. Zanimivo, ane? Navada je huda reč. 🙂 Včasih res ne pomislimo, preden nekomu kaj podarimo.

Pa naj bo tisti paklc, saj občasno naredim tiramisu, včasih pa se izkaže, da je celo dobro imeti kaj kave na zalogi, ker dobiš obiske, ki pa jo ne le pijejo, ampak brez nje sploh ne morejo. Ampak – kave jim ne skuham jaz. 🙂 Prepustim jim svoj štedilnik, posodo, žličko, poskrbim, da si lahko kavo sladkajo, dodajo mleko, ponavadi lahko še izbirajo med navadnim kravjim, ovsenim in kakšnim drugim, skratka, ni jim hudega, res pa je, da si jo skuhajo kar sami. Tako je – pijejo vsaj dobro kavo! 🙂 Zakaj bi se jaz nekaj ven metala, češ da je ne pijem, a skuham dobro kavo, če ni res? Tako pa mi je všeč, da se obiski pri meni počutijo tako domače, da si skuhajo tudi kavo. 🙂 Pa brez skrbi, za posladek poleg skodelice kave vedno poskrbim jaz. 😉

Kljub vsemu pa kavo vendarle pijem. Belo kavo. Iz proje. Točno tako, kot mi jo je že v otroštvu kuhala moja mama Milka. Z veliko mleka in malo sladkorja. Zdaj je ne sladkam več, ker jo večinoma pijem z ovsenim napitkom, ki ima itak sladek okus. Skuham si jo občasno, ko se mi jo zlušta in to kar za več dni – precedim zoc, jo nalijem v piskrček, ga postavim v hladilnik in tako vsakič, ko bi jo rada pila, samo pogrejem mleko, dodam malo belega kofetka in moja »kava« je ready. 🙂

Dobila sem tole lepo šalčko, ki bi mi prav pasala, če bi bila ljubiteljica kave, hehe. A ni nujno, da v njej pijemo samo kavo – skuhala sem si vroč, gost kakav. Ja, kar sredi vročega poletja, pa kaj? 🙂

Gost kakav s cimetom in smetano

Sestavine za gost kakav s cimetom in smetano (za eno skodelico):

  • 2 dl ovsenega ali katerega drugega napitka, lahko tudi navadnega kravjega mleka
  • 1 žlica koruznega škroba (Gustina)
  • 1 žlička kakava v prahu
  • ¼ žličke cimeta
  • ¼ žličke vanilije v prahu
  • ščepec soli
  • po želji 1 žlička kokosovega ali drugega sladkorja
  • 2 žlici stepene sladke smetane

Postopek za gost kakav s cimetom in smetano:

1,5 dl ovsenega napitka vlijemo v kozico, v ostalega pa zmešamo koruzni škrob, kakav, cimet, sol, vanilijo v prahu in sladkor. Ko ovseno mleko v kozici skoraj zavre oz. postane zelo vroče, vanj vlijemo kakavovo mešanico in mešamo z metlico. Temperaturo znižamo in pazimo, da nam ne kipi.

Kuhamo približno minutko, da se kakav zgosti. Nalijemo v skodelico in dodamo stepeno sladko smetano ter si privoščimo par minutk razvajanja. 🙂 P. S.: Tole skodelico na fotki je poslikala Rebeka Perko.

 

Prijetno sladkanje ti želim,

Deja

Komentarji