Novoletne voščilnice: monotipija in tisk s pečatniki

Novoletne voščilnice: monotipija in tisk s pečatniki

Ugotovila sem, da vsako leto že od osnovne šole dalje izdelam novoletne voščilnice, a o tem na blogu nisem pisala (kaj dosti). Mi je prav žal, da nimam pregleda nad zdaj že res bogato zbirko unikatnih voščilnic, a kar je, je.

Voščilnice, s katerimi sem dragim zaželela srečno 2018, so nastale s kombinacijo dveh grafičnih tehnik: monotipije in tiska s pečatniki. Inspiracijo zanje sem dobila, ko sem odkrila Gelli Plates – zame nekaj novega, čeprav obstajajo že več let. Gre za upogljivo plato, na katero naneseš barvo, jo razmažeš, nanjo položiš list papirja, pogladiš in dobiš odtis. Seveda je to ponavadi le osnova za nadaljnje delo in tehnika ponuja marsikaj. Najlažje si je stvar predstavljati, če se malo sprehodiš po Googlu. 😉

No, itak nisem šla kar na vrat na nos v nakup, čeprav me je videno navdušilo! Namesto tega sem uporabila alternativo, ki smo jo že imeli doma (mimogrede: alternativa je DIY plata iz želatine ;)). Pri tem koraku mi je pomagala tudi Ema: akrilne barve sva mazali na plato, čez položili liste in dobili odtise. To je pravzaprav monotipija, kar pomeni en odtis. Niti dva pri tej tehniki namreč nista in ne moreta biti enaka.

plato premažemo z akrilno barvo, nanjo položimo list papirja, ga pogladimo in dobimo odtis

Na posušene liste papirja, ki sem jih prej razrezala na primerno velikost, sem potem odtisnila pečatnike. Tudi ti so domače izdelave. Zanje sem uporabila odpadne pokrovčke in penasto embalažo za sveže jedi (tista, ki jo ponavadi dobimo v restavraciji, ko nam hrano zapakirajo za domov). Penasto embalažo sem izrezala v obliki kroga in vanj s kulijem, ki ni več pisal (pa tudi če bi), torej s topo konico, vrisala vzorec v obliki snežinke. Krogec sem z vročim lepilom prilepila na pokrovček, ki služi kot roč. Krogec sem premazala z akrilno barvo in ga odtisnila na prej pripravljene osnove, narejene v tehniki monotipije.

doma izdelan pečatnik iz penaste embalaže za sveže jedi in odpadnega pokrovčka

Nastali so unikatni grafični listi z odtisi snežink (tisk s pečatniki).

doma izdelan pečatnik premažemo z akrilno barvo in ga odtisnemo na prej pripravljene grafične liste, izdelane v tehniki monotipije

Za novoletne voščilnice sem razrezala trši papir in nanj z Uhujem prilepila grafične liste.

za lepljene grafičnih listov na osnovo za voščilnice uporabimo lepilo v stiku

Za bolj čaroben pridih sem jih okrasila še z bleščicami. Uporabila sem kar prozoren lak za nohte z bleščicami.

lak z bleščicami za piko na i

Nastale so take novoletne voščilnice. Večino sem izdelala brez pomoči malih prstkov in priznam, da sem noro uživala! 🙂 Mislim, da se to opazi tudi v izdelku.

končni izdelki

Ema pa se je sicer z monotipijo srečala že prej. Iz njenih izdelkov sva takrat izdelali koledar za stare starše.

Kakšne novoletne voščilnice pa ste vi poslali?

 

Komentarji