Obisk mestnega akvarija in izdelava akvarija iz papirja

Obisk mestnega akvarija in izdelava akvarija iz papirja

Maribor ima v mojem srcu posebno mesto. Nanj imam le lepe spomine, ki segajo tudi v otroštvo, ko smo tam vsaj enkrat letno obiskali sorodnike.. To je bil vedno prijeten dogodek, vedno sem imela občutek, da smo dobrošli in pri srcu mi je bilo toplo. Spomnim se, da smo tudi vedno raziskovali mesto, zvečer pa nas je teta čakala z odlično in vedno okusno večerjo. To so zame res prijetni spomini!

Ko sem bila majhna, smo med drugim obiskali tudi mariborski mestni akvarij in terarij, ki se nahaja v mestnem parku. Okvirno se še spomnim notranjosti, živalice so mi bile pa iak zanimive. Taisti akvarij smo pred kratkim spet obiskali, tokrat z obema otroka in prijateljico. Na moje negativno presenečenje (da ne rečem šokantno odkritje!) je bil akvarij in terarij praktično isti kot pred 20 leti. Isti! S tem mislim, da je bil tak, kot bi ga nekdo zamrznil v času. Notranjost je dotrajana, vidi se, da čas zanjo ni šel naprej, kar prepoznaš po stilu talne obloge in mize ter stola, ki predstavljata blagajno akvarija. Vstopnina je za moje pojme za to, kar akvarij ponuja (stare, zanemarjene akvarije in terarije, temno notranjost), previsoka: za odrasle 5, za otroke nad 2 leti pa 4 evre.

No, kakorkoli že, spomine na otroštvo sem definitivno obudila, Ema pa je bila nad videnim zelo navdušena. Očarale so jo pisane ribe, želve in raki ter žabe in druge živali. Dokler je bil spomin še svež, sva na podlagi opazovanj izdelali svoj akvarij iz škatle in ribic iz papirja. Da sva osvežili spomin, sva pobrskali po enciklopediji, potem pa sem ji nan njeno željo na trši papir narisala nekaj rib, morskega psa in želvo. Te je pobarvala z obeh strani s flomastri in skupaj sva jih izrezali. Po dve živali sva privezali na sukanec.

Za akvarij sva uporabili škatlo od čevljev, ki jo je znotraj Ema pobarvala z vodenkami.

Vzrnili sva jo na stran in na zgornji rob naredili luknjice, skozi katere sem obesila papirnate prebivalce akvarija. Na dno akvarija sva prilepili prave kamenčke in školjke, ki sva jih našli v omari in smo jih na morju nabrali, ko sem bila še jaz otrok. Uporabili sva lepilno pištolo.

Končni izdelek je zgledal takole:

Po opazovanju morskih živali v enciklopediji je nastal tudi projekt Morje.

Komentarji