Ogrlice in stojalo za nakit iz slanega testa

Ogrlice in stojalo za nakit iz slanega testa

Poleti smo imeli obiske iz Kanade in otroci so bili navdušeni nad ustvarjalno aktivnostjo, ki sem jim jo pripravila – slano testo. Vključila sem jih v proces nastajanja slanega testa, zato smo skupaj zmešali 2 skodelici moke, 1 skodelico soli in počasi smo dolivali vodo, da je nastalo ravno prav gnetljivo testo. Starejša otroka (9 in 11 let) sta že pred tem, ko smo se samo pogovarjali o ustvarjanju, dobila zamisel, kaj želita ustvariti – ogrlico v obliki podkve in ogrlico v obliki paka ter medalje, potem pa je spontano nastala še hobotnica kot stojalo za prstane. Ema je ustvarila ogrlico v obliki ribice, ker sva pred kratkim brali zgodbo o Mavrični ribici.

Delo je torej potekalo v več stopnjah:

  • priprava slanega testa
  • oblikovanje posameznih elementov iz slanega testa (hobotnico kot stojalo za nakit smo izdelali tako, da smo slano testo zgnetli v debelejši valj in ga do polovice 4x zarezali, da smo dobili 8 trakov – lovk hobotnice, ki smo jih zapognili navzgor, drugo polovico valja pa oblikovali v glavo hobotnice)
  • sušenje v pečici (to sem izvedla sama, za sušenje sem porabila okoli 8 ur, ker so bili nekateri deli precej debeli in so za sušenje rabili več časa, pečico sem nastavila na 50 °C)
  • barvanje oz. poslikava izdelkov iz slanega testa z akrilnimi barvami
  • sušenje akrilnih barv
  • izdelava ogrlic (nizanje posameznih elementov na usnjeno vrvico, izdelali smo jih takole).

Oba naša obiskovalca sta si za spomin na Slovenijo izdelala nekaj izdelkov iz slanega testa. Prepričana sem, da jima bo tak spominek ostal v bolj dragem spominu kot kupljen. 😉

Komentarji