Pita z blitvo in skuto na mandljevi podlagi

Pita z blitvo in skuto na mandljevi podlagi

Bi rada poskusila kakšno novo smernico v prehrani, izgubila kak gram ali preprosto uživala jedi, ki ti dajo energijo, namesto da ti jo pobirajo? Tudi jaz. 🙂

Tako sem se zaradi zdravstvenih razlogov srečala s pojmoma LCHF prehrana in protiglivična dieta. Nekaj tednov sem jedla sicer okusno, a dokaj enolično hrano, ki sem se je naveličala, zato sem na internetu iskala nove ideje za pestrejše jedilnike. Glede na to, da je zadnje čase veliko govora o LCHF prehrani, tudi receptov ni težko najti, ker pa se sama ne držim smernic te prehrane strogo, sem pito z blitvo in skuto na mandljevi podlagi pripravila po svoje, tako da ne trdim, da recept spada v LCHF prehrano. Če te ta prehrana zanima bolj podrobno, prosim, poguglaj za več verodostojnih informacij pri nekom, ki se s tem ukvarja dlje in bolj poglobljeno. 😉

No, zdaj pa k receptu, ki je primeren za vse, ki bi rade dobro jedle, za kosilo ali večerjo pripravile kaj novega in ki pazite na to, da v telo vnašate zdrava živila. Recept sem zasledila tukaj, a sem ga kot običajno priredila, tokrat po temle receptu za špinačne žepke s piščancem in mocarelo.

Torej,

Pita z blitvo in skuto na mandljevi podlagi

Sestavine za mandljevo podlago:

  • 2 jajci
  • 150 g mletih mandljev
  • ščep soli

Postopek za mandljevo podlago:

Jajci ubijemo v skledo, dodamo mlete mandlje in sol in vse dobro premešamo. Namastimo pekač s teflonskim premazom (uporabila sem pekač velikosti 23 x 17 cm) ali uporabimo papir za peko. Mandljevo maso stresemo v pekač in jo z mokrimi prsti razporedimo po celotnem dnu. Parkrat prebodemo z vilicami in pečemo 15 minut na 160 °C. Medtem pripravimo okusen nadev iz blitve in skute.

Sestavine za nadev iz blitve in skute:

  • približno 10 velikih listov blitve
  • 1 žlička masla
  • 1 jajce
  • 200 g skute
  • noževa konica naribanega muškatnega oreščka
  • sol
  • par žličk naribanega parmezana ali starane gavde

Postopek za nadev iz blitve in skute:

Pripravimo veliko posodo z vodo in medtem ko čakamo, da zavre, liste blitve operemo pod tekočo vodo in natrgamo na manjše koščke (stebel tokrat nisem uporabila). Potopimo jih v krop za minutko in v drugi posodi stopimo žličko masla. Dodamo odcejeno blanširano blitvo in jo posolimo. Vmešamo skuto in zžvrkljano jajce ter nariban muškatni orešček in vse skupaj dobro premešamo ter s tem nadevom prekrijemo mandljevo podlago. Čez posujemo nariban parmezan ali starano gavdo in pekač potisnemo v pečico še za dobre pol ure pri 175 °C, da po vrhu začne zlato rjaveti.

To okusno pito postrežemo takoj, zraven lahko ponudimo meso ali samo skledo solate, zelo dobra pa je tudi kot prigrizek ali malica. Mandljeva podlaga med peko postane trda, kar mi je všeč iz dveh razlogov: tako nastane kontrast med trdo podlago in mehkim nadevom, poleg tega pa lahko koščke pite z blitvo in skuto držimo kar v rokah in direktno grizemo, ne da bi uporabljali vilice in nož.

Zaradi zdravstvenih razlogov sem se torej vsaj za nekaj časa odpovedala določenim živilom, nekaterim pa bi bilo itak najbolje, da bi se kar za vedno. Kljub temu je to enostavneje reči kot storiti, a sem z navdušenjem ugotovila, da mi zato ne bo treba stradati ali jesti nekih čudnih zvarkov, ampak bom v bistvu takole odkrila jedi, ki jih sicer verjetno ne bi. Nikoli si ne bi mislila, da lahko iz mletih mandljev nastane tako okusno testo za pito. In tako hitro je pripravljeno v primerjavi s klasičnim testom za pito! Nad okusom te pite sem bila res pozitivno presenečena in gotovo bom pripravila še kakšno v nekoliko drugačni različici. 🙂

Nekaj pite mi je od kosila ostalo za malico za naslednji dan. Pogrela sem jo v toasterju (tako, da sta bili plošči razmaknjeni in se zgornja ni dotikala pite) in bila je odlična – brez vsega, samo pita! 🙂

Dober tek!

Deja

Save

Save

Save

Save

Komentarji