DIY pogače za ptičke

DIY pogače za ptičke

Ko smo končno dočakali sneg, smo se spomnili tudi na lačne in prezeble živali. Za naša mačkona je itak poskrbljeno, ko lahko spita na toplem in udobnem kavču :), zunanje potepuške mačke razveselimo s hrano in svežo vodo, poskrbeli pa smo tudi za ptice. Z Emo sva izdelali pogače za ptičke.

Za pogače za ptičke sva potrebovali:

 • sončnična semena (kupljena mešanica semen za ptice)
 • mešanico semen (sicer za ljudi, a sva jim “šenkali” malo lanenih, bučnih in sončničnih semen)
 • nekaj oreščkov
 • malo rozin
 • kokosovo maščobo
 • lonček
 • skledo
 • žlico
 • pekač
 • modelčke za piškote
 • pekač za mafine
 • vrvice.

Za pogače sva najprej v skledo stresli semena in rozine, oreščke pa sem sesekljala. V lonček sem dala kokosovo maščobo in jo stopila na štedilniku.

Ema je vse skupaj premešala. Kokosove maščobe sva dali toliko, da se mi je pač po občutku zdelo dovolj, torej da so bila vsa semena prelita z njo, da jih bo kasneje ta povezala v pogače. Priporočam, da kokosove maščobe niti ne stopite čisto (torej da postane povsem tekoča), ampak malo manj, saj bo oblikovanje lažje, pa še semena, ki bodo na vrhu, se bodo bolje sprijela, saj bo tekoča mast sicer odtekla).

V pekač je razporedila modelčke za piškote. Pri tem je seveda gledala na njej ljubše oblike, vendar sva na koncu izbrali take modelčke, ki so dovolj veliki in nimajo kakšnih krakov ali podobnih delov, ki bi se kasneje z lahkoto odlomili od pogače. Pri nekaterih je vseeno vztrajala, da jih želi. Vedno znova se učim, da ji moram pustiti lastno izkušnjo, torej, da sama ugotovi, zakaj nekaj ja ali ne. In sem ji pustila, da je pač sama ugotovila, da vanje ne spravi prav dosti semen, kaj šele tudi vrvico.

No, skratka, modelčke sva napolnili do polovice, dodali vrvico in semena do vrha. Vse skupaj sva najlažje naredili v modelčku za mafine in tudi prav luštni krogi nastanejo. 🙂

Oba pekača sva dali na balkon, kjer so se pogače za ptičke strdile v nekaj urah (ali še prej, pa nisva preverili, ker smo ga biksali na snegu ;)).

Ha, potem sva imeli izziv pogače spraviti iz pekača. Uspelo nama je s toplo vodo, v katero sva previdno potopili pekač za mafine do višine, da voda še ni tekla vanj. Pogače v modelčkih za piškote sva lahko ločili od dna pekača tako, da sem na hrbtno stran pritisnila v vročo vodo potopljeno gobico za pomivanje posode. Seveda bi se vsemu temu lahko tudi izognili, saj bi se kokosova mast sama začela spet topiti že čez nekaj minut na toplem. 😉

Pogače za ptičke sva morali le še postreči tem živalicam. Obesili sva jih na veje dreves in na balkonsko ograjo. Kar odkrito povem, da je izdelava teh pogač obenem tudi packanje in kljub temu, da Ema zelo lepo in previdno ravna, ko kaj mešava, gneteva, pečeva, kuhava, ustvarjava … in ne packa kar tako, je bilo na koncu na mizi in okoli kar nekaj semen, ki so bila seveda obogatena z maščobo. Jupi, sploh, ko se je strdila! 🙂 Nekaj pogač se je tudi malo odlomilo, ko sva jih dajali iz modelčkov in tako sva te dele preprosto vrgla na tla pod drevo v zaplato še ne s snegom prekrite trave. Ostali so šli v bio odpadke, ki bodo končali na kompostu in se jih bodo razveselile še kakšne druge živalice. 🙂

Če se nam ne da packati in izdelovati pogač, lahko pticam semena nasujemo v doma izdelano ptičjo krmilnico.

Komentarji