Prešeren za malčke: Povodni mož

Prešeren za malčke: Povodni mož

Letos, ko je Ema stara malo več kot 3 leta in pol, sem ji prvič omenila slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, z njim pa se je srečala tudi v vrtcu. Ker sicer Prešernova poezija ni ravno primerna za otroke, se jih pa dan kulture vseeno tiče, sem razmišljala, kako ji to približati. V mislih sem imela 3 ideje, uresničila pa sem tokrat eno – slikali sva po branju Prešernovega Povodnega moža.

Najprej smo ji doma že nekaj dni prej omenili, da ne bo šla v vrtec, ker je praznik. Omenila sem ji Prešerna in ji povedala, da je bil pesnik, torej, da je pisal pesmi. Zaklepetali sva se o tem, da je bil največji slovenski pesnik, a ne po višini. 🙂 Ta pogovor bi hitro lahko skrenil s poti. 😀 Zanimalo jo je tudi, kdaj je živel in ali je umrl (zadnje čase veliko sprašuje o smrti, ali bo tudi ona umrla, bomo vsi umrli in podobno :/). Lahko bi debatirali o smrti Prešerna še nekaj časa, a nisem želela, da je ves point pogovora govor o (njegovi) smrti (in ja, tudi meni je hecno, da ne praznujemo njegovega rojstva, ampak dan smrti, ampak ok 🙂 ).

Tako sem ji prebrala balado Povodni mož in opazila, da v bistvu že kar nekaj o vsem skupaj ve, saj so jo spoznali že v vrtcu. Midve sva se potem lotili slikanja. V mislih sem imela slikanje po tej baladi ali pa bi ji ponudila fotografijo Prešerna in bi ga potem narisala še ona. Dala sem ji na izbiro, kaj bi delala raje in odločila se je za Urško. 🙂 Jaz sem brala, ona pa je ustvarjala z vodenkami. Ponudila sem ji še flomastre in je čisto po svoje kombinirala in ustvarila 3 izdelke.

Po prebrani knjigi pa se z malčkom ne le ustvarja, ampak se ga da navdušiti za delo na vrtu. 😉

 

 

Komentarji