Seznam 10 nepogrešljivih stvari, ko gremo na morje z majhnimi otroki

Seznam 10 nepogrešljivih stvari, ko gremo na morje z majhnimi otroki

Vsako leto za na morje poleg oblačil, kopalk in brisač za kopanje, posteljnine, hrane in zdravil spakiram tudi 10 nepogrešljivih stvari, ki mi na dopustu pridejo zelo prav. Čeprav je na morju fajn, je za otroka to vseeno sprememba okolja, v katerem nima svojih igrač, iger, pripomočkov ali pa so ti postavljeni drugače kot doma. Tudi pot na morje se zna zavleči, če npr. pademo v kakšno kolono, ali pa nam kdaj pa kdaj – čeprav je na voljo toliko prostora za raziskovanje – preprosto postane dolgčas. Ali pa samo pogrešamo dom in bi radi košček tega občutili, ko smo na morju.

Z vsem tem v mislih sem skozi leta dopustovanja z majhnima otrokoma sestavila seznam stvari, ki jih vedno vzamem s sabo na morje in mi pridejo zelo prav. Tukaj je naših 10 nepogrešljivih stvari, ko gremo na morje:

 1. VODENE BARVICE IN ČOPIČI
  Vodenke in čopiči so res super stvar! Vedno jih imam v torbi za na plažo, saj ne zasedejo veliko prostora, zbudijo pa ogromno zanimanja, ustvarjalnosti in ponavadi zapolnijo kar nekaj časa. Sicer na morje vzamem tudi risalni blok, a na plažo ga pač ne nosim. Tam poiščemo večje ali manjše kamne, na katere potem otroka čisto po svoje slikata. Se spomnim, kako je Ema, ko je bila stara 2 leti, pobarvala pol plaže kamenčkov, tako jo je to pritegnilo. 🙂 Z vodenkami pa smo izdelali tudi svoje razglednice.

 2. KNJIGE IN REVIJE
  S seboj na morje nesemo tudi nekaj knjig. Med njimi se znajde kakšna taka, ki jo trenutno beremo ali taka, ki otroka trenutno zanima, npr. zdaj je sploh Tine v fazi slikopisov.
  Vzamemo tudi kakšno tako, ki ponuja veliko prostora za opazovanje in pogovor, npr. velike slikanice.
  Ponavadi pa s sabo radi vzamemo tudi knjigo, ki prikazuje morske živali in rastline. Najraje imam take s fotografijami, da otrok lahko primerja pravo rastlino ali žival s tisto na fotografiji in jo tako lažje prepozna.
  Z nami na morje potujejo tudi revije. Navadno je to Zmajček. Ta je super, ker v njem najdemo vse od zgodbic, pesmic, slikopisov in ugank do pobarvanke in različnih nalog za reševanje ter celo nalepke, ki so itak hit! 🙂

 3. OTROKOVA NAJLJUBŠA IGRAČA
  Ta ne sme ostati doma. Pika.

 4. BARVICE ALI VOŠČENKE IN PAPIR
  Voščenke so tudi en tak fajn likovni material, ki ga imata moja otroka rada. Doma jih uporabljamo malo manj, zato še bolj pritegne njuno pozornost na morju. Prednost voščenk je tudi, da ne potrebujemo nujno papirja, saj spet lahko porišemo kar kamne. No, lahko pa so voščenke tudi hlodi, ki jih mora traktor prepeljati s prikolico. 🙂
  Če s seboj vzamem barvice, rada vzamem tudi kakšno pobarvanko oz. raje dve, da lahko moja mulčka barvata istočasno in se pri tem ne kregata (toliko). 🙂

 5. KANGLICA
  Ta je na morju prav gotovo nujna. Morje res ponuja toliko zakladov, ki jih je pač treba nesti s sabo in priročno jih je nekam dati. Prav tako vedno ujamemo kakšno zanimivo morsko bitje, ki ga potem seveda spustimo nazaj v morje. Letos smo ujeli bitje, meduzo oz. klobučnjaka, ki nas je spominjalo na cvetačo. Kasneje smo izvedeli, da se mu dejansko reče morska cvetača.

  Sploh ni nujno, da gremo v prvo trgovino in kupimo kanglico in še cel komplet plastičnih modelčkov za v peskovnik, ki jih ponavadi prodajajo zraven, ampak lahko uporabimo večjo embalažo od jogurta (recimo kilsko), vedro od barve za pleskanje sten ali kaj podobnega. 😉 Prav sicer pride tudi lopatka, ki prav tako ni treba, da je plastična (čeprav priznam, da imamo trenutno doma kar nekaj takih, se pa najde tudi lesena in kovinska, čeprav je res, da ob vsem, kar moramo starši vlačiti na plažo, zmagajo najlažje, to pa so plastične).

 6. KLOBUČEK, SONČNA KREMA IN MAJČKA, KI JE NI ŠKODA
  Ko postanemo raziskovalci, hitro pozabimo na čas. Če nas hladita še voda ali vetrček, sploh ne čutimo, kako močno sije sonce, zato pa nas to lahko opeče. Da se temu elegantno izognemo, si nadenemo klobuček. Uporabljamo takega iz blaga, ki se lahko tudi zmoči. Všeč nam je tudi slamnik, sploh meni in z njim grem tudi plavat. Ko se otrok stisne k meni, je tudi on v prijetni senčki.

  Sončna krema je tudi nujna oprema in obenem povsem samoumevna, ko gremo na morje, a jo napišem, ker se vsaj meni včasih zgodi, da nanjo skoraj pozabim.

  Zelo uporabna pa se mi zdi tudi preprosta majčka s kratkimi rokavi. S sabo za vsakega otroka vzamem eno tako, ki je ni škoda. Super je za raziskovanje morske obale, saj nas tam lahko zmoči kakšen val in nič hudega ni, če se majčka zmoči. Z njo lahko tudi plavamo in nas pri tem ne ovira. Dobijo se sicer tudi bolj profi majčke, ki so bolj aerodinamične in imajo celo UV zaščito, a mi smo kar za old school varianto. 🙂

 7. DRUŽABNE IGRE
  Ker sem sama ljubiteljica družabnih iger, jih rada s sabo vzamem tudi za otroke. Dokler sta bila zelo majhna, je bil izbor bolj skop, z leti pa se povečuje. V naši torbi za na plažo se znajdejo Enka, Črni Peter, Opice, klasične karte za remi (z njimi igramo pujsa). Sicer imamo s sabo, torej za uporabo v apartmaju, tudi domino, sestavljanke in včasih spomin.

 8. BUSY BAGS
  Busy bags so skrbno pripravljene vrečke (oz. mapice, škatlice, kompletki..) z določeno aktivnostjo. Sama sem jih pred leti pripravila 10 in izkazale so se za super stvar. Prav so nam prišle med vožnjo, saj prisegam na vožnjo brez uporabe telefona in tablice za zamotenje otrok. Več idej, kaj početi med vožnjo, da ta hitreje mine, najdeš tukaj. No, če se vrnem k busy bagsom: te vrečke pripraviš doma, vnaprej in seveda jih ne potebuješ 10, dovolj bosta že ena ali dve (za začetek ). Več o tem si lahko prebereš tukaj, kjer boš našla tudi ideje za vsebino busy bagsov.

 9. NAPIHLJIVA BLAZINA
  Napihljiva blazina je super! Za male in velike pomorščake! Moji najlepši spomini na morje v otroštvu so povezani z basanjem na blazino, ko nas je ene 5 otrok poskušalo zlesti gor, blazina se je seveda prevrnila, mi smo popadali v vodo in se pri tem tako smejali, da sem bila sama popolnoma brez moči in se itak nisem mogla potegniti gor. 😀

  Blazina pride prav tudi, ko otrok noče v vodo (verjetno poznaš to, ane? ) ali ko imamo ob sebi negotovega plavalca. Odlična je tudi za to, da se mami uleže nanjo, prijadra do boje, se tam zasidra in samo leži, počiva in uživa, medtem ko jo valovi gugajo sem in tja po morju. O, kako prijetno!


  10. PLAVALNI JOPIČ
  Namesto klasičnih rokavčkov za Tineta uporabljamo plavalni jopič. Obleče ga kot brezrokavnik in kasneje, ko se otrok v vodi počuti bolj samozavestnega, lahko iz njega jemljemo posamezne dele, ki omogočajo, da otrok ostane nad vodo. Prednost tega jopiča je nedvomno v tem, da ima otrok roke proste in jih drži bolj naravno, ne tako visoko kot pri rokavčkih.

Tukaj pa se nahaja seznam 13 aktivnosti na morju z malčkom.

Kaj pa ti nujno vzameš na morje?

Komentarji