Svetlobna miza: naravni material

Svetlobna miza: naravni material

Pa jo imamo – svetlobno mizo. To zanimivo stvar sem najprej zasledila na blogu Žogice in kravate in zdela se mi je res nekaj posebnega. Tako je pristala na to-do listi in tam čakala kar nekaj časa. Zdaj se mi je Ema zdela tudi ravno prav stara, Bojan pa je bil tudi takoj za, ko sem mu predlagala, da jo narediva. No, v bistvu jo je naredil on, mojster za domača popravila in tudi izume, sploh kar se tiče elektronike. Tako je en, dva, tri predelal eno škatlo, ki jo je nekoč naredil za torto (ja, včasih čez 7 let celo res kaj prav pride! ;)), napeljal ledice, čez pa dal DIY pokrov s steklom in okoli 5 cm visokim robom. Zdi se nama super, da je rob malo višji, da se bo lahko Ema (in nekoč tudi Tine) igrala s peskom, pa ne bo takoj vse na tleh.

Več o izdelavi ne bom pisala, ker sem samo predala navodila, potem pa je vse naredil Bojan. 🙂 Midve z Emo sva za prvič samo nabrali naravni material: posušene liste različnih dreves pa tudi trobentice in svežo travo, saj je bilo takrat čez 10 °C, čeprav je bil januar. Potem sva morali samo še pritisniti na gumb na daljincu, ki ga je mož dodal svetlobni mizi, ugasniti luč in opazovanje se je lahko začelo.

Še pred tem se ji ponudila res prvo kolikor toliko primerno stvar – plastične zamaške, ki pa se niso izkazali za najboljše, saj so premalo prosojni. Naravni material je bil boljši za opazovanje, je pa našo Emo vedno težje pripraviti do aktivnosti, ki in kakor si jih zamislim jaz, saj se najraje igra simbolno igro (in sicer, da je vzgojiteljica, kar pomeni, da ona daje navodila :)). Stvari vseeno poskušam malo speljati na svoj mlin in tako sem jaz spraševala njo, ona pa svoje otroke. 🙂 Želela sem namreč poudariti razliko med živim in neživim, svežim in starim, suhim, rjavim in zelenim … Opazovali sva listne žile in luknjice ter obliko rastlin. Potem sem jo pustila, da je sama raziskovala in se igrala po svoje.

Prej sem omenila zamaške in kako se za tole aktivnost ne obnesejo najbolje. So pa odlični za DIY igro spomin. 😉

Komentarji