Tvoj malček noče sodelovati? Oživi njegovo najljubšo igračo!

Tvoj malček noče sodelovati? Oživi njegovo najljubšo igračo!

Nekje sem prebrala, da se otroci zelo dobro odzivajo na lutke, ki oživijo, govorijo. Ko je zbujanje za v vrtec pri nas na lepem postalo muka, ker bi Ema še spala in me je kar odganjala stran, jokala, postala sitna in na vsak način želela spati naprej, sem se odločila, da mi pomaga njen kužek – majhna plišasta igrača, ki sicer ni njena najljubša, ji je pa všeč, ker cvili, če ga pritisnemo na trebušček.

Tako sva se v spalnico (ja, skoraj vsako noč pride k nama) zjutraj odpravila kuža in jaz. Že na stopnicah sem začela pritiskati na njegov trebuh in jo z nekoliko popačenim glasom klicati. Kužek ji je nato »govoril«, isto, kot bi ji sicer jaz in kar je do pred kratkim delovalo: dobro jutro pa da je že dan in da jo čaka polno zanimivih dogodivščin, da naj počasi odpre učke in se zbudi v nov, lep dan.

Kuža je medtem še malo skakal naokoli po postelji, tudi po Emi, se hotel stiskati z njo, jo kaj pohecal … pač odvisno od dneva in situacije sem improvizirala in Ema se je res začela odzivati! Mene je prej podila stran, kužku pa se je smejala! Ha! Tudi prav, samo da se mirno in brez slabe volje pri naju obeh odpraviva v nov dan! 🙂

Trenutno ji je ful zanimiva druga igrača – malo večji plišast kužek, ki tudi govori in poje pesmice. Njegovi komentarji včasih prav sovpadajo z najino zgodbo, haha, da še mene nasmeji, recimo v pravem trenutku reče: »Objemi me.« In potem mu jaz, spet kot Deja, odgovarjam, da ga ne more, ker še spi in naj malo počaka, da se zbudi, medtem pa že vidim, kako kotički njenih ustnic lezejo navzgor in kmalu zatem z napol zalepljenimi učki in zaspanim glasom reče: »Kuza bi se kl skos objemou. :)«

Je pa ta način zelo uspešen tudi v drugih situacijah, ne le za zbujanje, recimo ko sem želela oz. morala dobiti vzorec Eminega urina za sistematski pregled pri 3 letih, ji sploh nisem nič razlagala (prejšnjič se namreč ni dobro izšlo in me je bilo kar malo strah, kako za hudiča naj tokrat dobim tistih nekaj kapljic v kozarček?!). Enostavno ji je kuža povedal, da se mora polulati v kozarček in potem jo je spraševal zakaj. Ema mu je razlagala in kuža je vse zanimalo, tudi to, kako in kdaj bo to naredila in če mu lahko to pokaže. 🙂 Smešna štorija in prizor, haha, kako na wc-ju držim otroka, lovim njegovo vodo, oponašam psa … 😀 Skratka, kozarček je bil poln v prvem poskusu in to brez ene same solzice ali nejevolje! Kako mi je odleglo!

Upam, da bo tudi kakšna tvoja situacija na ta način lažja! 😉

Deja

Komentarji