Velikonočni zajtrk

Velikonočni zajtrk

Vsako veliko noč mami na plano potegne poročni servis, ki sicer od božiča čaka na svojih pet minut. To je tisto, kar praznikom da tisti poseben čar. Takrat je pomembna dekoracija. Takrat je pomembno, da je posoda posebna. Takrat je pomembno, da smo vsi zbrani za mizo. 

Na mizo postrežemo pirhe, ki jih okrasimo z voščenkami, belo tempero in flomastrom ali s svilenim papirjem, domačo orehovo potico, ki jo peče naša mama, šunko in hren. Meni je kombinacija šunke in potice všeč, za tiste, ki jim ne gre preveč skupaj slano in sladko, pa damo v košarico še malo kruha. V čajnika iz ujemajočega servisa mami nalije čaj in kakav.

Pirhov ne razbijemo kar tako, ampak se gremo z njimi “truskanje” – nekakšno mini tekmovanje v tem, kateri pirh ima tršo lupino. Je zabavno in je naš obvezen ritual velikonočnega zajtrka.

Opazite na mizi tudi dve majhni gnezdi z belimi in barvnimi jajčki? To so jajčka, ki jih je izvalila naša skobčevka Tomi, za katero smo mislili, da je samček. 🙂 Shranjena imamo že vsaj 5 let, verjetno pa so stara še kakšno leto več.

Za velikonočni zajtrk seveda ne pojemo vseh pirhov. Še vedno se držimo običaja podarjanja oz. izmenjave pirhov s prijatelji in sorodniki, zato sva z Emo izdelali tudi priročno darilno košarico za podarjanje pirhov.

Komentarji