Velikonočno darilo ali kako podariti pirhe: izdelava preproste košarice za pirhe

Velikonočno darilo ali kako podariti pirhe: izdelava preproste košarice za pirhe

Za veliko noč smo si vedno podarjali pirhe, vi tudi? Zdelo se mi je super podariti in dobiti pirhe. Ponavadi je to izgledalo tako, da smo si jih izmenjali kar iz roke v roko. Zakaj bi komplicirali? 🙂

Praktično pa včasih to vseeno ni najbolj. Recimo ko gremo na obisk in nesemo pirhe, je treba poskrbeti za transport, tako da se jajca ne razbijejo, še preden jih prinesemo do cilja. Ja, seveda jih lahko preprosto zavijemo v krpico ali papirnato brisačko in damo v plastično posodo s pokrovom, preden jih damo iz rok, pa jih pač vzamemo ven in enostavno podarimo.

Ampak a ni bolj luštno, če je tudi embalaža darilna? A ni potem to že pravo malo darilce? Sama namreč nisem navdušena nad vsemi mogočimi prazniki, ki se zvrstijo čez leto, in samo kopičijo igrače, pliškote in podobno: od rojstnega dne do decembrskih dobrih mož, ki prinesejo darila, nekateri praznujejo še god, drugi pa podarjajo večja darila tudi za veliko noč, noč čarovnic, valentinovo itd. Seveda, vsak po svoje, ampak moja želja je, da otrok ceni darila, ki jih prejme, in da spozna vrednost samega obdarovanja, ki nima veze s cenovno vrednostjo darila ali njegovo velikostjo.

Tako želim za veliko noč pripraviti tudi za otroke sorodnikov tako darilo, ki:

 • bo preprosto in izdelano s srcem
 • bo rezultat dela, spretnosti in ustvarjalnost naše družine
 • bo vključevalo čim manj sladkarij oz. nezdravih živil
 • bo izdelano iz naravnih materialov ali z recikliranjem.

In spodaj vam predstavljam velikonočno darilo, ki je točno to: pirh v košarici. To je tudi ideja, kako podariti pirhe, ne da bi se razbili in da jih podarimo kot pravo darilo, ne kar nekaj, kar mimogrede pač daš iz rok. 😉

Izdelava preprostih košaric za pirhe je zabavna, malčkom zanimiva, skoraj zastonj in nezahtevna, vsekakor pa boste morali določene korake opraviti starši sami (rezanje z olfa nožem). Pri vseh ostalih vam lahko pomaga mali nadebudnež. 😉

Za preproste košarice za pirhe potrebujemo:

 • embalažo za jajca (če je embalaža za 10 jajc, bomo dobili 10 košaric)
 • tempera, prstne, vodene ali akrilne barve
 • čopič, paleto, lonček z vodo
 • primerno zaščiteno delovno površino (na mizo nalepimo časopisni papir ali vrečko)
 • oblačila, ki se lahko umažejo (Emi vedno oblečem umetniško haljico – preveliko in odsluženo pižamo)
 • olfa nož in škarje
 • celofan in darilni trak.

Ko pripravimo delovno površino in otroku oblečemo zaščitna oblačila, mu pripravimo paleto z barvo, čopič, lonček z vodo in embalažo od jajc. Tej odrežemo pokrov in uporabimo samo spodnji del. Otroku ponudimo poljubne barve, odvisno, kakšne barve košarice želimo. Slika naj svobodno, je pa smiselno, da pobarva embalažo z obeh strani, saj bosta vidni obe.

seveda mora svoj smrček povsod vtakniti tudi Zof 🙂

Pobarvano embalažo pustimo, da se posuši. Suho razrežemo s škarjami ali olfa nožem tako, da iz embalaže za 10 jajc dobimo 10 košaric. Osrednje dele, ki so višji, odrežemo na isto višino.

V košarico položimo pirh. Odrežemo primerno veliko kos celofana in košarico s pirhom postavimo na sredino. Celofan zavijemo in ga povežemo z darilnim trakom.

Na tak način zavijemo vse pirhe, ki jih imamo namen podariti in pripravljeni smo na obdarovanje za veliko noč. 🙂 Pirhe sicer lahko okrasimo na več načinov, midve sva jih krasili že z belo tempero in flomastrom, voščenkami in s svilenim papirjem. Poskusila sem tudi z rdečim zeljem, a sem imela pri tem nekaj težav.

Lepo ustvarjanje in praznovanje velike noči vam želim! 😉Save

Save

Save

Komentarji