Velikonočno ustvarjanje z malčkom: pirhi z belo poslikavo in rožami

Velikonočno ustvarjanje z malčkom: pirhi z belo poslikavo in rožami

Spraševala sem se, kakšne pirhe naj izdelam letos. Kako naj jih okrasim? V ustvarjalni proces sem želela vključiti tudi Emo, ki je bila lani za veliko noč še premajhna, da bi skupaj resneje ustvarjali, leto pozneje pa je že prava slikarka, zato bi bili pirhi samo zanimiv nadomestek papirja, ki je bolj običajna slikarska podlaga.

Torej, kako okrasiti pirhe, da bo primerno njeni starosti, da bodo še vedno užitni, da bom lahko svoj piskerček pristavila tudi jaz in da bo tehnika nekaj novega?

To so bila vprašanja, ki so se mi motala po glavi. Potem pa mi je šinilo skozi misli, da ni treba, da je tehnika nekaj novega! Emi bo itak novo skoraj vse, saj še nikoli v življenju ni barvala pirhov! Torej je čisto vseeno, če začneva lepo na začetku, če ne pretiravam, ne iščem popolnosti, kot me rado zanese, ampak se raje prepustim toku dogajanja. 

Tako sem vesela, da me je prešinila ta misel in me streznila! Drugače bi spet porabila veliko časa za iskanje ustrezne rešitve, ki bi se lahko na koncu izkazala za nespametno, pretirano in predvsem nekaj, kar veseli mene, ne mojega otroka. Načeloma zagovarjam neko srednjo varianto, ker sem na lastni koži izkusila, da je res bolje, če je mamica zadovoljna, saj tako lahko zadovoljstvo širi. Kako pa naj ga širi mama, ki je vsa nesrečna? Saj poznate tisto: Česar nimaš, ne moreš dati. No, tako je to.

Ok, zdaj pa k pirhom. Ker Ema res rada slika, sem se odločila, da ji ponudim barve in čopič, kaj pa? 🙂 Pirhe smo skuhali kar v čebulnih olupkih, da so postali temno rjavi (lahko bi jih tudi v rdečem zelju, a sem imela pri tem težave), Ema pa jih je poslikala z belo barvo. Začeli sva s tempera barvo, nazadnje pa je slikala kar z akrilnimi, saj se je moja mami bala, da bomo vsi beli, ko se bomo dotaknili pirhov. 🙂 To se ni zgodilo, saj smo itak previdno ravnali z njimi (no, razen Ema, ki še ni vedela, da se jajce pač razbije, hehe, in ga je seveda spustila na tla), tako da vam ne morem povedati, ali se tempera barva dobro obdrži na jajčni lupini ali ne. Lahko pa vam povem, da je bila bolj prekrivna kot akril (seveda je to odvisno od tipa in kvalitete barve). 

No, takole sva se lotili velikonočnega barvanja pirhov:

Za podstavek sva uporabili kar embalažo za jajca, ki sva jo obrnili na glavo, da so se pirhi lepo usedli v vmesne prostorčke. Po zaključku sva jo preprosto zavrgli, zato ni bilo treba ves čas paziti, da ne bi še ta dobila malo barve. 🙂

Ko se je tempera oz. akrilna barva posušila, sem na pirhe narisala rožice. Uporabila sem bel akrilni flomaster.

Pirhe pa sva poslikali tudi z voščenkami, še bolj zanimiv pa se nama je zdel postopek s svilenim papirjem. Velikonočni pirhi pa so lahko okrašeni tudi z narisano čipko, s pikicami ali rozetami.

Pri nas imamo navado, da si pirhe med seboj podarjamo, kar je lepše in praktično s tako košarico.

Save

Komentarji