Velika noč: s pomočjo pare pobarvani pirhi

Velika noč: s pomočjo pare pobarvani pirhi

Vsako leto želim pirhe pobarvati na drugačen način, tak, ki ga še nisem preizkusila. Ponavadi do zadnjega iščem pravo idejo, letos pa sem jo našla v nekaj minutah in to celo več tednov pred veliko nočjo. ☺️

Na obisku pri prijateljih, ki imajo kmetijo, smo dobili škatlo belih domačih jajčk, ki sem se jih zelo razveselila. Tehnika, ki sem jo izbrala za letošnje velikonočno ustvarjanje, pa da najlepše rezultate ravno na belih jajcih, zato so prišli kot naročeni.

Že isto popoldne smo z Emo in Tinetom, ko sta prišla iz vrtca in šole, pobarvali naše letošnje pirhe. No, moram priznati, da pri tej tehniki ni toliko ustvarjalnega dela, ki bi ga lahko opravili otroci, saj postopek barvanja traja le minutko. Ja, res je 1, 2, 3 pirh pobarvan, potem pa čakamo samo še, da se barva na njem do konca posuši, kar pa tudi traja le kakšnih 10 minut (odvisno od količine barve).

Z Emo sva šli kupit barve in vedela sem, da se bo Tine odločil za zeleno. A pri barvanju pirhov s to tehniko (in tudi katero drugo) je potrebno pomisliti malo vnaprej, in sicer kako se bodo barve zmešale. V ta namen sva s Tinetom odprla moj star učbenik za likovno vzgojo, kjer je pri področju slikanja teorija mešanja barv razložena zelo nazorno z barvnim krogom in skupinami barv, ki dajo nove barve. Ugotovila sva, da iz rumene in modre nastane zelena in da so te barve sosede v barvnem krogu. Ok, o harmoničnih barvah mu še nisem razlagala, se mi zdi pa pomembno, da ve, da iz dveh barv nastane tretja. V tem primeru njegova najljubša.

Tako smo torej določili barve za barvanje pirhov s pomočjo pare. Jajca sem skuhala in vse je bilo pripravljeno, otroka pa v nizkem štartu. Jajčka smo posuli najprej z rumeno, potem z modro in jih pokrili. Čez nekaj trenutkov smo pokukali, kaj se dogaja, saj smo bili vsi trije nestrpni. Vsakič, ko smo odkrili pokrovko, nas je pričakal drugačen prizor, drugačen vzorec.

Ko nam je bil všeč (ok, no, meni 😆), sem jih previdno preložila na krožnik in potem smo čakali, da se posušijo. Nato smo jih še naoljili in z Emo sva jih fotografirali. Nato pa sta bila že kar za, da se jih lotimo in tako smo se šli truskat z njimi. To je bila naša predvelikonočna večerja, za veliko noč pa ponovimo. ☺️

Celoten postopek barvanja pirhov s pomočjo pare je opisan tukaj.

Tukaj pa je seznam pirhov, ki smo jih ustvarjali pretekla leta:

Komentarji